Do hodinky
1 porce
Vejce vyndejte ideálně alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejte na 160 °C, ideálně v režimu horkovzduchu. Pokud nemáte tuto funkci k dispozici, předehřejte na 180 °C.
350 g hořké čokolády rozpusťte spolu s máslem a arašídovým máslem na vodní lázni. Nechte mírně vychladnout.
Celá vejce vyšlehejte do husté pěny - trvá to cca 5 minut. K nim pak po lžicích přidávejte cukr a šlehejte do husté a lesklé směsi.
Do této směsi pak opatrně zapracujte zchladlou rozpuštěnou čokoládu s máslem.
Přidejte lžičku prášku do pečiva, špetku soli, prosetou hladkou mouku, vanilku a vše důkladně spojte pomocí stěrky. Nakonec do těsta vmíchejte i nalámané preclíky, na menší kousky nakrájené marshmallow nebo nasekané arašídy.
Pekáč vymažte máslem a poté vyložte pečicím papírem. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 25 minut. U hotového dezertu musí být povrch lesklý a pevný. Naopak uvnitř brownies zůstane vlhké a vláčné.
Nechte ve formě zcela zchladnout – nejlépe přes noc – a až poté krájejte.
Zatuhlé a vychlazené brownies seřízněte ze všech stran, aby vznikly hladké a rovné hrany. Obdélníkový tvar pak můžete nakrájet na 8 - 10 větších obdélníčků nebo cca 20 - 30 menších - nejdříve si těsto pomocí pravítka změřte a rozdělte. Obecně sobíkům sluší, když jsou užší než šiřší. Pomocí rozpuštěné čokolády pak lepte jedlá očička, barevné lentilky jako nos a preclíky jako parohy. Před lepením obličeje můžete kousky brownies ještě posypat kakaem. Pokud budete však zdobit spolu s dětmi, tento krok raději vynechejte.