Vánočka

Vánočka

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

600 g Polohrubá mouka
280 g Plnotučné mléko
3 ks Vejce
35 g Čerstvé droždí
130 g Krupicový cukr
140 g Máslo
60 g Rozinky
2 lžíce Rum
1 ks Kůra z jednoho citronu
40 g Mandlové plátky
1 špetka Sůl

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, vejce, kůru z citronu, rum a špetku soli.

2. Krok

Vypracujeme tuhé a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.

3. Krok

Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 4, 6 či 9 stejných dílů podle toho, jak vánočku budeme plést. Vánočku pleteme již na plechu vyloženým pečícím papírem. Zapletenou vánočku propícháme špejlemi a necháme pod utěrkou kynout dalších 20 minut.

4. Krok

Předehřejeme troubu na 170 stupňů, vánočku potřeme prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlovými plátky. Pečeme 20 minut, poté stáhneme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 25 minut či dokud nezezlátne a špejle nevyjde čistá. Po upečení necháme zcela vychladnout. 

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (600 g)

Plnotučné mléko (280 g)

Vejce (3 ks)

Čerstvé droždí (35 g)

Krupicový cukr (130 g)

Máslo (140 g)

Rozinky (60 g)

Rum (2 lžíce)

Kůra z jednoho citronu (1 ks)

Mandlové plátky (40 g)

Sůl (1špetka)