Do hodinky
1 porce
Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme zbytek mouky, cukru a mléka, máslo, vejce, kůru z citronu, rum a špetku soli.
Vypracujeme tuhé a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.
Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 4, 6 či 9 stejných dílů podle toho, jak vánočku budeme plést. Vánočku pleteme již na plechu vyloženým pečícím papírem. Zapletenou vánočku propícháme špejlemi a necháme pod utěrkou kynout dalších 20 minut.
Předehřejeme troubu na 170 stupňů, vánočku potřeme prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlovými plátky. Pečeme 20 minut, poté stáhneme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 25 minut či dokud nezezlátne a špejle nevyjde čistá. Po upečení necháme zcela vychladnout.