Do půl hodinky
1 porce
Červená čočka je loupaná, a tak ji nemusíme předem namáčet. Na malý 1 hrneček čočky je potřeba dvojnásobek vody a ¼ lžičky soli. Aby neztratila barvu, přidáme trochu citrónové šťávy. Preferujeme křupavější verzi, takže jakmile čočka dojde k varu, ztlumíme plamen a vaříme cca 8 minut. Uvařenou čočku slijeme přes cedník a odložíme do misky.
Zatímco se čočka vaří, utřeme si 1 stroužek česneku, nasekáme nadrobno 4 plátky hovězí šunky a hrst bazalky, rajčátka rozčtvrtíme. Nyní už jen přendáme do jedné misky spolu s uvařenou čočkou, 2 lžícemi jogurtu, 50 g piniových oříšků, šťávou z ½ citrónu, 1 lžící olivového oleje a špetkou soli a pepře.
Délka vaření od odvíjí od konkrétní odrůdy červené čočky, je možné ji vařit až 15 min.