Do dvou hodin
1 porce
Nejprve zpracujte studené nakrájené máslo s hladkou moukou a solí, ideálně s pomocí robotu. Do vzniklé drobenky přidejte žloutek a studenou vodu. Jejich zapracováním vznikne hladké kompaktní nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské folie a nechte minimálně hodinu v lednici odpočívat.
Dýni hokaido nakrájejte na měsíčky, dejte ji do zapékací mísy nebo pekáče, pokapejte olivovým olejem, trochu osolte a upečte doměkka. Pak dvě třetiny dýně rozmixujte tyčovým mixérem a třetinu měsíčků si nechte celých.
Odpočinuté těsto na válu rukama propracujte, aby šlo dobře válet. Pak ho vyválejte na placku větší, než je průměr formy. Namotejte ji na váleček a přeneste do koláčové formy, kterou nemusíte vymazávat (těsto je samo o sobě tučné dost). Těsto přitiskněte k formě a propíchejte vidličkou.
Těsto je třeba zatížit pečicím papírem se suchými fazolemi nebo rýží, aby se při předpečení nedeformovalo. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 15 minut.
Mezitím si připravte náplň smícháním smetany, rozšlehaných vajec, dýňového pyré, parmazánu, tymiánu, soli a pepře. Tuto směs nalijte na předpečené těsto, ze kterého odstraňte pečicí papír s fazolemi. Na tekutou směs klaďte měsíčky dýně, rozdrobenou nivu a vlašské ořechy.
Slaný koláč dejte péct znovu do trouby dozlatova. Upečený ho nechte vychladnout, pak ho krájejte na dílky a podávejte.
Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.