0
K pokladně

Zeleninové (Veganské) curry s ananasem a kokosovým mlékem

Zeleninové (Veganské) curry s ananasem a kokosovým mlékem

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 lžíce Rostlinný olej (řepkový, sezamový nebo arašídový)
150 g Pórek
220 g Červená paprika
100 g Mrkev
100 g Rajčata
150 g Brokolice
1 lžička Mletá kurkuma
1 lžička Mletý koriandr
1 lžička Mletá červená paprika
1 lžička Garam masala
1 stroužek Česnek
100 g Čerstvý nebo konzervovaný ananas
400 ml Kokosové mléko
1 špetka Čerstvě mletý pepř
1 špetka Sůl
100 g Arašídy nebo kešu
1 balení Bylinky na ozdobení (koriandr, petrželka, mikrobylinky)

Postup přípravy

1. Příprava

  1. Zeleninu očistěte a až poté odvažte požadované množství. Pokud nemáte k dispozici kuchyňskou váhu, použijte cca 1/2 pórku, 1 papriku, 1 mrkev, 5 cherry rajčat nebo 1 velké a zhruba 1/3 růžiček z brokolice.
  2. Pórek nakrájejte na asi 1 cm silná kolečka, papriku na proužky a mrkev na středně velká kolečka. Brokolici rozeberte na menší růžičky.
  3. Ve velké a vysoké pánvi (ideální je wok) rozehřejte lžíci tuku a zprudka opečte pórek. Jakmile lehce zezlátne, přidejte i papriku, mrkev a restujte asi 2 minuty.
  4. Dále do pánve nasypte koření – kurkumu, koriandr, česnek (popř. utřený či prolisovaný stroužek česneku), papriku a pokud chcete a máte toto koření k dispozici, pak i koření garam masala. Dodá omáčce intenzivnější kořeněnou chuť. Koření krátce zarestujte, dokud se nerozvoní.
  5. Poté do pánve přidejte rajčata, brokolici a vše zalijte kokosovým mlékem. Zelenina by měla být alespoň z 90 % ponořena. Případně můžete přidat trošku vývaru.
  6. Lehce osolte, zamíchejte a pánev přikryjte pokličkou. Nechte na mírném ohni probublávat, dokud zelenina nezměkne.
  7. Dále odeberte z pánve 1/3 obsahu – jak zeleninu, tak tekutinu a rozmixujte dohladka a vraťte zpět do pánve.
  8. Nakonec přidejte i na kostky nakrájený ananas.
  9. Vše promíchejte a dochuťte solí, případně i černým pepřem.
  10. Podávejte posypané na sucho opraženými arašídy nebo kešu oříšky, dozdobené bylinkami s rýží (nejvíce se hodí jasmínová rýže nebo rýže basmati).

2. TIP:

Tohle curry v tomto podání je čistě veganské/rostlinné. Jednoduše z něj ale můžete vytvořit i kuřecí curry – a to tak, že na pánvi jako první orestujete dozlatova kousky osoleného kuřecího masa, které pak dáte z pánve stranou a pokračujete dle receptu. Maso pak vrátíte do pánve k hotové omáčce a ještě cca 5 minut společně povaříte.

Nakupte potřebné ingredience

Rostlinný olej (řepkový, sezamový nebo arašídový) (1 lžíce)

Pórek (150 g)

Červená paprika (220 g)

Mrkev (100 g)

Rajčata (100 g)

Brokolice (150 g)

Mletá kurkuma (1lžička)

Mletý koriandr (1lžička)

Mletá červená paprika (1lžička)

Garam masala (1lžička)

Česnek (1 stroužek)

Čerstvý nebo konzervovaný ananas (100 g)

Kokosové mléko (400 ml)

Čerstvě mletý pepř (1špetka)

Sůl (1špetka)

Arašídy nebo kešu (100 g)

Bylinky na ozdobení (koriandr, petrželka, mikrobylinky) (1balení)