Časově náročný
1 porce
Husu omyjeme, osušíme, posypeme solí a drceným kmínem ze všech stran. Vložíme do pekáče prsíčky dolu a trochu podlijeme vodou. Nejdříve pečeme v zakrytém pekáči na 160 °C po dobu 90 minut (během pečení vidličkou propíchneme tučnější části kůže a odebíráme vypečené sádlo), potom husu obrátíme prsíčky nahoru, pečeme dalších 90 minut pod pokličkou, průběžně podléváme vodou podle potřeby, potom odkryjeme pokličku, zvýšíme stupeň pečení na 180 °C, pečeme dozlatova dalších 40-45 minut, podle potřeby poléváme výpekem. Po upečení husu vyndáme na prkýnko, zakryjeme alobalem a necháme chvíli odpočinout. Výpek ze stěn pekáče seškrábneme dovnitř, zalijeme horkou vodou a chvíli povaříme. Husu naporcujeme a při servírování zalijeme připraveným výpekem.
Kaštany na vypouklé straně nožem nařízneme do křížku, vložíme do horké vody, vaříme cca 8-10 minut. Pak vodu slijeme, kaštany dáme do utěrky, pomačkáme, abychom porušili jejich skořápku. Ještě horké kaštany loupeme z vnější i vnitřní slupky, jinak nám slupka znovu ztvrdne.
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. V mixeru nasekáme vařené jedlé kaštany a přidáme ke směsi společně s nasekanou petrželkou. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a směs promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho do nádivky vmícháme. Menší zapékací formu vymažeme výpekem z husy, nádivku do formy navrstvíme. Pokapeme výpekem a zapečeme v troubě dozlatova.
Cibuli nakrájíme, zpěníme ji na výpeku z husy, přidáme sterilované zelí, dochutíme solí, drceným kmínem, povaříme asi 10 minut na mírném ohni.
Brambory i se slupkou uvaříme asi 20 minut do měkka, slijeme a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, na vále nahrubo nastrouháme, přidáme sůl, hrubou mouku, hrubou krupici a vejce. Vypracujeme těsto a připravíme z něho 4 válečky, ihned vhodíme do kastrolu s vroucí osolenou vodou. Vařečkou opatrně odlepíme ode dna, v polovině vaření knedlíky otočíme. Vaříme asi 20 minut, poté naběrákem vyjmeme, odložíme na prkénko a ostrým nožem nakrájíme.