0
K pokladně

Pečená kachna plněná vinnými hrozny

Pečená kachna plněná vinnými hrozny

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1.5 kg Kachna
3 lžíce Máslo (na kachnu)
500 g Vinné hrozny bílé i červené (na kachnu)
4 snítky Tymián (na kachnu, do brambor)
1 hrst Dobromysl (na kachnu)
2 lžíce Kmín (1 do kachny, 0.5 do brambor, 0.5 do bílého zelí)
1 špetka Sůl (do kachny)
1 špetka Mletý pepř (do kachny)
600 g Brambory (varný typ B)
0.5 kuliček Černý pepř celý (do brambor)
0.5 balení Hlávka bílého zelí
1 ks Cibule žlutá (do bílého zelí)
2 stroužky Česnek (do bílého zelí)
1 ks Bobkový list (do bílého zelí)
100 ml Suché bílé víno (do bílého zelí)
0.5 balení Hlávka červeného zelí
1 ks Cibule červená (do červeného zelí)
1 ks Skořice celá (do červeného zelí)
2 ks Hřebíček (do červeného zelí)
100 g Vinné hrozny červené (do červeného zelí)
100 ml Červené víno suché (do červeného zelí)
1 lžíce Med (do červeného zelí)

Postup přípravy

1. Krok

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.

2. Krok

Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.

3. Krok

Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.

4. Krok

Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.

5. Krok

Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

6. Tip: Vhodné víno

Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké. Celou nabídku letošních svatomartinských vín naleznete zde.

Nakupte potřebné ingredience

Kachna (1.5 kg)

Máslo (na kachnu) (3 lžíce)

Vinné hrozny bílé i červené (na kachnu) (500 g)

Tymián (na kachnu, do brambor) (4snítky)

Dobromysl (na kachnu) (1hrst)

Kmín (1 do kachny, 0.5 do brambor, 0.5 do bílého zelí) (2 lžíce)

Sůl (do kachny) (1špetka)

Mletý pepř (do kachny) (1špetka)

Brambory (varný typ B) (600 g)

Černý pepř celý (do brambor) (0.5kuliček)

Hlávka bílého zelí (0.5balení)

Cibule žlutá (do bílého zelí) (1 ks)

Česnek (do bílého zelí) (2 stroužky)

Bobkový list (do bílého zelí) (1 ks)

Suché bílé víno (do bílého zelí) (100 ml)

Hlávka červeného zelí (0.5balení)

Cibule červená (do červeného zelí) (1 ks)

Skořice celá (do červeného zelí) (1 ks)

Hřebíček (do červeného zelí) (2 ks)

Vinné hrozny červené (do červeného zelí) (100 g)

Červené víno suché (do červeného zelí) (100 ml)

Med (do červeného zelí) (1 lžíce)