Do hodinky
1 porce
Očištěné, omyté drůbky (bez jater) překrojíme v kloubech, z žaludku odstraníme tuhou část a dáme je vařit do 2 litrů osolené vody s celerem, petrželí, cibulí, 100 g mrkve a kořením. Pomalu vaříme cca 2 hodiny, abychom získali silný husí vývar.
Vývar přecedíme, maso obereme, pokrájíme a vložíme zpět do vývaru. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do vývaru a povaříme. Do polévky přidáme malé růžičky květáku a na tenké plátky nakrájenou mrkev.
Teď si připravíme játrové knedlíčky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a odstavíme. Očištěná husí játra rozmixujeme, přidáme strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, vychladlou cibulku a promícháme. Z těsta tvoříme kuličky, které přidáváme do vývaru. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
Na závěr do polévky přilijeme mléko, nastrouháme špetku muškátového oříšku, dochutíme solí, pepřem a posypeme nasekanou petrželovou natí.