Husí kaldoun

Husí kaldoun

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Husa
200 g Mrkev
100 g Petržel
100 g Celer
5 ks Nové koření celé
5 ks Pepř černý celý
1 ks Cibule
10 g Hladká mouka
4 lžíce Máslo
100 ml Mléko
100 g Květák
2 ks Rohlík
2 stroužky Česnek
1 ks Vejce
1 ks Husí játra
1 špetka Sůl
2 lžíce Pepř
1 lžíce Majoránka
0.2 lžíce Muškátový oříšek

Postup přípravy

1. Jak na vývar

Očištěné, omyté drůbky (bez jater) překrojíme v kloubech, z žaludku odstraníme tuhou část a dáme je vařit do 2 litrů osolené vody s celerem, petrželí, cibulí, 100 g mrkve a kořením. Pomalu vaříme cca 2 hodiny, abychom získali silný husí vývar.

2. Pokračujeme

Vývar přecedíme, maso obereme, pokrájíme a vložíme zpět do vývaru. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do vývaru a povaříme. Do polévky přidáme malé růžičky květáku a na tenké plátky nakrájenou mrkev.

3. Játrové knedlíčky

Teď si připravíme játrové knedlíčky. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a odstavíme. Očištěná husí játra rozmixujeme, přidáme strouhanku, vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, vychladlou cibulku a promícháme. Z těsta tvoříme kuličky, které přidáváme do vývaru. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

4. Finišujeme

Na závěr do polévky přilijeme mléko, nastrouháme špetku muškátového oříšku, dochutíme solí, pepřem a posypeme nasekanou petrželovou natí.

Nakupte potřebné ingredience

Husa (1 ks)

Mrkev (200 g)

Petržel (100 g)

Celer (100 g)

Nové koření celé (5 ks)

Pepř černý celý (5 ks)

Cibule (1 ks)

Hladká mouka (10 g)

Máslo (4 lžíce)

Mléko (100 ml)

Květák (100 g)

Rohlík (2 ks)

Česnek (2 stroužky)

Vejce (1 ks)

Husí játra (1 ks)

Sůl (1špetka)

Pepř (2 lžíce)

Majoránka (1 lžíce)

Muškátový oříšek (0.2 lžíce)