Patizon a brambory zapečené v sýrové omáčce

Patizon a brambory zapečené v sýrové omáčce

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.5 ks Patizon
5 ks Brambory (střední velikost)
2 lžíce Máslo
2 lžíce Hladká mouka
1 špetka Muškátový oříšek (mletý)
300 ml Mléko
1 lžička Dijonská hořčice
150 g Čedar
1 špetka Sůl
1 větvičky Čerstvý tymián

Postup přípravy

1. Připravíme omáčku

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něj nasypte hladkou mouku. Společně krátce orestujte. Nyní do máslové jíšky postupně přilévejte mléko a vždy ho důkladně vmíchejte. Vznikne bešamelová omáčka. Tu dochuťte muškátovým oříškem, hořčicí a solí. Nakonec do omáčky dejte nastrouhaný sýr a nechte ho rozpustit. Trochu sýru čedar si dejte stranou.

2. Skládáme do pekáčku

Menší pekáč nebo zapékací misku vymažte máslem. Na dno vlijte asi polovinu omáčky, na ní vyskládejte na plátky nakrájené oloupané brambory a patizon zbavený jadýrek. Zeleninu osolte a posypte lístky čerstvého tymiánu. Navrch nalijte zbytek zapékací sýrové omáčky.

3. Pečeme

Pekáč dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut. Před koncem pečení povrch posypte zbytkem strouhaného čedaru a dopečte dozlatova.

4. Více inspirace v klubu Benjamínek

Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás zdarma, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.

Nakupte potřebné ingredience

Patizon (0.5 ks)

Brambory (střední velikost) (5 ks)

Máslo (2 lžíce)

Hladká mouka (2 lžíce)

Muškátový oříšek (mletý) (1špetka)

Mléko (300 ml)

Dijonská hořčice (1lžička)

Čedar (150 g)

Sůl (1špetka)

Čerstvý tymián (1větvičky)