Hovězí steak s omáčkou z portského vína, višněmi a pistáciemi s domácími hranolky

Hovězí steak s omáčkou z portského vína, višněmi a pistáciemi s domácími hranolky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Vyzrálý hovězí steak masa - vysoký roštěnec
1 stroužek Česnek (na steak)
1 balení Olivový olej (na steak)
1 balení Máslo nebo přepuštěné máslo (na steak)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na steak)
1 špetka Sůl (na steak)
200 ml Portské víno (na omáčku)
2 lžíce Třtinový cukr (na omáčku)
100 g Mražené višně lze zvolit i zavařované - ne však příliš slazené (na omáčku)
1 lžíce Máslo (na omáčku)
1 špetka Muškátý oříšek (na omáčku)
1 špetka Mletý pepř (na omáčku)
1 špetka Sůl (na omáčku)
200 g Brambory varný typ C (na hranolky)
2 lžička Mletá sladká paprika nebo uzená paprika (na hranolky)
1 špetka Sůl nebo bylinková sůl (na hranolky)
2 lžíce Olivový, řepkový nebo slunečnicový olej (na hranolky)
250 g Růžičková kapusta (na dokončení)
1 balení Baby brokolice (na dokončení)
1 stroužek Česnek (na dokončení)
5 ml Citronová šťáva (na dokončení)
1 balení Přepuštěné máslo - ghí (na dokončení)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na dokončení)
1 špetka Hrubozrnná nebo vločková sůl (na dokončení)
50 g Loupané pistácie (na dokončení)

Postup přípravy

1. Postup na steak

Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zároveň steak vyndejte alespoň 30 min. pře začátkem přípravy z obalu, aby se tzv. "vydýchalo".

Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.

Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete.

Jakmile je pánev rozpálená vložte do ní steak a opékejte asi minutu a půl z každé strany tak, aby se kůrka zkaramelizovala a byla hezky zlatavo-hněda. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Jakmile se ze steaku začne uvolňovat tuk, přihoďte do pánve stroužek česneku i se slupkou, pouze čepelí nože lehce rozdrcený.

TIP: Maso z pánvi neodtrhávejte. Musí se pánve pustit samo. Také neobracejte steak ze strany na stranu a vždy vyčkejte, dokud nebude jedna ze stran dokonale opečená.

Opečené maso přesuňte do pekáčku a položte a něj lžíci másla či přepuštěného másla. Pánev si odložte stranou - budete ji potřebovat na omáčku.

Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.

Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo tvrdé.

2. Postup na omáčku z portského

Višně si vyndejte s předstihem z mrazáku, aby povolily. Pokud zvolíte višně ze sklenice, před použitím je propláchněte a zbavte přebytečného doslazení.

Pánev s výpekem z masa i stroužkem česneku vraťte na plotnu, zalijte portským vínem a zasypte 2 zarovnanými lžícemi třtinového cukru.

Omáčku nechte při střední teplotě probublávat a redukovat do hustější konzistence. Nemíchejte, pouze vždy prokružte s tekutinou v pánvi a ověřte si aktuální konzistenci.

Jakmile je tekutina zredukována cca na svoji polovinu, přidejte višně, osolte, opepřete a ochuťte špetkou mletého muškátového oříšku.

Omáčku nechte asi další 1 - 2 minuty redukovat a višně prohřát.

Nakonec dejte pánev stranou z plotny a přihoďte lžíci studeného másla, které do omáčky zapracujte pomocí krouživých pohybů pánví.

Dle potřeby přidejte sůl či pepř.

3. Postup na domácí hranolky

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké, stejně velké hranolky – ideálně o šířce cca 5 mm. Stejná velikost hranolek je zásadní proto, aby se dopekly ve stejný čas a předešli jsme tomu, aby se některé spálily a jiné zase zůstaly syrové.

Nakrájené hranolky dejte na alespoň 30 minut do studené vody.

Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, troškou soli a červenou paprikou.

Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozmístěte okořeněné brambory. Dávejte však pozor: hranolky se nesmí překrývat! Pečte 20 minut, poté promíchejte.

Následně pečte zhruba dalších 10 minut. Po této době by hranolky již měly začít chytat krásnou barvu. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C.

Po vytažení z trouby ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí. Ihned podávejte.

4. Postup na dokončení

Růžičkovou kapustu očistěte - seřízněte zespodu a zbavte ošklivých horních lístků. Každou růžičku pak rozřízněte napůl a vše omyjte.

V menších hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a kapustu do ní vhoďte. Vařte asi 2 - 3 minuty - poté sceďte a kapustičky vložte do misky s ledovou vodou. Díky tomuto kroku si uchovají hezkou zelenou barvu. Zároveň budou převařené pro další postup.

Růžičkovou kapustu osušte a dále opékejte na pánvi se lžící rozehřátého přepuštěného másla (popř. lžičce másla a lžičce kvalitního rostlinného oleje - ideálně řepkový). Pracujte při vyšší teplotě, aby zelenina zezlátla a zkramelizovala se. Nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou citronové šťávy.

Pokud se vám podaří sehnat baby brokolici - její konce stačí jen zaříznout, zlehka oloupat, omýt, osušit a pak na jen na pánvi opéct ze všech stran na přepuštěném másla. Nakonec lze přidat malý stroužek utřeného česneku, dosolit a opepřit.

Pistácie nasekejte nahrubo a opečte na suché pánvi, dokud se oříšky nerozvoní.

Hovězí steak podávejte s omáčkou z portského s višněmi, zasypané praženými pistáciemi a hrubozrnnou či vločkovou solí spolu s křupavými domácími hranolky a zeleninovou přílohou v podobě voňavých máslových kapustiček a baby brokolice.

5. TIP!

Podávání s hranolky, růžičkovou kapustou a baby brokolicí je jen jednou z mnoho možností, jakou přílohu k tomuto steaku zvolit. K omáčce z portského s višněmi se bude skvěle hodit i jemné bramborové či celerové pyré. Zeleninu můžete i úplně vynechat nebo nahradit karamelizovanou mladou mrkví na másle.

Nakupte potřebné ingredience

Vyzrálý hovězí steak masa - vysoký roštěnec (500 g)

Česnek (na steak) (1 stroužek)

Olivový olej (na steak) (1balení)

Máslo nebo přepuštěné máslo (na steak) (1balení)

Čerstvě mletý pepř (na steak) (1špetka)

Sůl (na steak) (1špetka)

Portské víno (na omáčku) (200 ml)

Třtinový cukr (na omáčku) (2 lžíce)

Mražené višně lze zvolit i zavařované - ne však příliš slazené (na omáčku) (100 g)

Máslo (na omáčku) (1 lžíce)

Muškátý oříšek (na omáčku) (1špetka)

Mletý pepř (na omáčku) (1špetka)

Sůl (na omáčku) (1špetka)

Brambory varný typ C (na hranolky) (200 g)

Mletá sladká paprika nebo uzená paprika (na hranolky) (2lžička)

Sůl nebo bylinková sůl (na hranolky) (1špetka)

Olivový, řepkový nebo slunečnicový olej (na hranolky) (2 lžíce)

Růžičková kapusta (na dokončení) (250 g)

Baby brokolice (na dokončení) (1balení)

Česnek (na dokončení) (1 stroužek)

Citronová šťáva (na dokončení) (5 ml)

Přepuštěné máslo - ghí (na dokončení) (1balení)

Čerstvě mletý pepř (na dokončení) (1špetka)

Hrubozrnná nebo vločková sůl (na dokončení) (1špetka)

Loupané pistácie (na dokončení) (50 g)