Do dvou hodin
1 porce
Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Zároveň steak vyndejte alespoň 30 min. pře začátkem přípravy z obalu, aby se tzv. "vydýchalo".
Připravte si pánev (nejlépe se silnějším dnem) a nechte ji nasucho rozehřát.
Steak potřete olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete.
Jakmile je pánev rozpálená vložte do ní steak a opékejte asi minutu a půl z každé strany tak, aby se kůrka zkaramelizovala a byla hezky zlatavo-hněda. Nezapomeňte zatáhnout i boční strany steaku. Jakmile se ze steaku začne uvolňovat tuk, přihoďte do pánve stroužek česneku i se slupkou, pouze čepelí nože lehce rozdrcený.
TIP: Maso z pánvi neodtrhávejte. Musí se pánve pustit samo. Také neobracejte steak ze strany na stranu a vždy vyčkejte, dokud nebude jedna ze stran dokonale opečená.
Opečené maso přesuňte do pekáčku a položte a něj lžíci másla či přepuštěného másla. Pánev si odložte stranou - budete ji potřebovat na omáčku.
Maso vložte do trouby rozehřáté na 180°C a nechte jej tam 3-5 minut – pro stupeň propečení medium-rare. Pokud chcete medium, prodlužte dobu na 5-8 minut.
Hotový steak přesuňte na talíř, přikryjte alobalem nebo miskou a nechejte 5-10 minut odpočinout. Tento krok nikdy nevynechejte. Pokud byste v této chvíli steak rozřízli, vytekla by z něj šťáva a maso by bylo tvrdé.
Višně si vyndejte s předstihem z mrazáku, aby povolily. Pokud zvolíte višně ze sklenice, před použitím je propláchněte a zbavte přebytečného doslazení.
Pánev s výpekem z masa i stroužkem česneku vraťte na plotnu, zalijte portským vínem a zasypte 2 zarovnanými lžícemi třtinového cukru.
Omáčku nechte při střední teplotě probublávat a redukovat do hustější konzistence. Nemíchejte, pouze vždy prokružte s tekutinou v pánvi a ověřte si aktuální konzistenci.
Jakmile je tekutina zredukována cca na svoji polovinu, přidejte višně, osolte, opepřete a ochuťte špetkou mletého muškátového oříšku.
Omáčku nechte asi další 1 - 2 minuty redukovat a višně prohřát.
Nakonec dejte pánev stranou z plotny a přihoďte lžíci studeného másla, které do omáčky zapracujte pomocí krouživých pohybů pánví.
Dle potřeby přidejte sůl či pepř.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké, stejně velké hranolky – ideálně o šířce cca 5 mm. Stejná velikost hranolek je zásadní proto, aby se dopekly ve stejný čas a předešli jsme tomu, aby se některé spálily a jiné zase zůstaly syrové.
Nakrájené hranolky dejte na alespoň 30 minut do studené vody.
Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, troškou soli a červenou paprikou.
Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozmístěte okořeněné brambory. Dávejte však pozor: hranolky se nesmí překrývat! Pečte 20 minut, poté promíchejte.
Následně pečte zhruba dalších 10 minut. Po této době by hranolky již měly začít chytat krásnou barvu. Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C.
Po vytažení z trouby ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí. Ihned podávejte.
Růžičkovou kapustu očistěte - seřízněte zespodu a zbavte ošklivých horních lístků. Každou růžičku pak rozřízněte napůl a vše omyjte.
V menších hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a kapustu do ní vhoďte. Vařte asi 2 - 3 minuty - poté sceďte a kapustičky vložte do misky s ledovou vodou. Díky tomuto kroku si uchovají hezkou zelenou barvu. Zároveň budou převařené pro další postup.
Růžičkovou kapustu osušte a dále opékejte na pánvi se lžící rozehřátého přepuštěného másla (popř. lžičce másla a lžičce kvalitního rostlinného oleje - ideálně řepkový). Pracujte při vyšší teplotě, aby zelenina zezlátla a zkramelizovala se. Nakonec dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a kapkou citronové šťávy.
Pokud se vám podaří sehnat baby brokolici - její konce stačí jen zaříznout, zlehka oloupat, omýt, osušit a pak na jen na pánvi opéct ze všech stran na přepuštěném másla. Nakonec lze přidat malý stroužek utřeného česneku, dosolit a opepřit.
Pistácie nasekejte nahrubo a opečte na suché pánvi, dokud se oříšky nerozvoní.
Hovězí steak podávejte s omáčkou z portského s višněmi, zasypané praženými pistáciemi a hrubozrnnou či vločkovou solí spolu s křupavými domácími hranolky a zeleninovou přílohou v podobě voňavých máslových kapustiček a baby brokolice.
Podávání s hranolky, růžičkovou kapustou a baby brokolicí je jen jednou z mnoho možností, jakou přílohu k tomuto steaku zvolit. K omáčce z portského s višněmi se bude skvěle hodit i jemné bramborové či celerové pyré. Zeleninu můžete i úplně vynechat nebo nahradit karamelizovanou mladou mrkví na másle.