Do dvou hodin
1 porce
Kroupy properte v cedníku pod tekoucí vodou a dejte je do osolené vody vařit, dokud nezměknou. Trvá to asi 50 minut. Pokud se voda postupně vypaří, dolijte ji.
Pokud použijete suchý hrách, je třeba ho předem na pár hodin nechat bobtnat ve vodě. Pak ho uvařte v osolené vodě do měkka. Já jsem pro urychlení použila předvařený hrách, ten jsem vařila v lehce osolené vodě asi 15 minut.
Na pánvi rozpusťte sádlo a orestujte dozlatova žlutou i červenou cibuli nasekanou na měsíčky. Cibuli pak smíchejte uvařeným a slitým hrachem a kroupami. Přidejte 250 gramů obraného masa, do směsi nadrťte čerstvý česnek, přidejte majoránku, čerstvě mletý pepř, v cedníku spařený zelený hrášek a společně smíchejte.
Zapékací mísu vytřete sádlem a směs do ní nandejte. Na povrch přidejte pár kousků sádla a dejte zapéct na 200 stupňů asi na 15-20 minut.