0
K pokladně

Kvalitaověřenačeskými šéfkuchaři

Vařte doma jako profík. Maso z Makra totiž servíruje taky řada českých restaurací. Pochází z pečlivě vybraných certifikovaných chovů a je bourané přímo ve středočeském Kozomíně. Výsledkem je gastro kvalita, čerstvost a taky možnost ochutnat unikátní řezy především vepřového jako tomahawk steak nebo líčka, které už zakrátko doplníme. Když maso, tak na Košíku!

Vepřová kýta

Jedná se o velmi libové maso s minimem tuku ze zadní nohy prasete a v kuchyni má obrovské využití. Z kýty připravíte skvělý vepřový gulášek, šťavnaté řízky nebo různé vepřové závitky. Kýta (nebo plec) se taky často používá na přípravu legendy českých hospod – katův šleh.

Vepřová plec

Plec, plecko neboli ramínko je část z přední nohy prasete od kolena výš s vyváženým poměrem libového a tučného masa. Hodí se na pečení i dušení. Nejznámější je snad vepřová plec po znojemsku s lahodnou hořčičnou omáčkou s kousky kyselých okurek. Plátky můžete připravit taky na houbách nebo opéct jako steak.

Vepřová krkovice

Krkovice je v české kuchyni dobře známa a nejčastěji ji pečeme nebo grilujeme. Nachází se za hlavou na krku prasete a díky mramorování tukem je při správné úpravě krásně šťavnatá. Právě proto se používá k marinováni na steaky nebo na špízy a ražniči ke grilování, protože se nevysuší.

Vepřová pečeně

Pečeně, hřbet neboli kotleta je po panence nejlibovější část vepřového a táhne se podél páteře (panenka se nachází pod ní) od krkovice až po zadní nohu. Hodí se na minutkovou úpravu i na dlouhé pečení. Zkuste třeba upéct pečeni v celku – třeba na kysaném zelí nebo černém pivu – a pak před hosty efektně nakrájet na plátky.

Tipy na rychlovku z jedné pánve i šťavnatou krkovičku

Máte rádi vepřové, ale hledáte inspiraci? S našimi recepty sklidíte pouze samou chválu. Zkuste třeba jednoduché, barevné vepřové nudličky z jedné pánve nebo krkovičku v bylinkovo-smetanové marinádě, po které se utluče celá rodina.

Vepřové nudličky
po čínsku

Milujeme rychlovky z jedné pánve. Naše pestrobarevné vepřové nudličky se zeleninou a oříšky nejen krásně vypadají, ale taky skvěle chutnají. Večeři pro celou rodinu přitom hravě zvládnete v jednom woku a jen s trochou oleje. Na Košíku teď navíc pořídíte vepřové dopředu nakrájené.

Nejšťavnatější krkovice
z grilu

Jak na krásně šťavnatou a zároveň chutnou krkovičku? Tajemství tkví v marinádě. Zapomeňte na olej – naložte maso do smetany (nebo do jogurtu) s bylinkami. Díky mléčným enzymům krkovice zkřehne a čerstvá šalvěj dodá unikátní, lehce pepřovou chuť s nádechem máty. Pecka!