Do hodinky
1 porce
Maso si vyndejte s dostatečným předstihem ven z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Steak osolte a posypte nasekaným rozmarýnem. Rozpálený gril potřete tukovou částí masa (popř. špekem) a steak grilujte postupně z obou stran - každé straně dejte zhruba 5 minut dle tloušťky steaku. Vepřové maso nesmí být uvnitř syrové. Hotový tomahawk dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Nakonec posolte, opepřete a podávejte s pestem ze sušených rajčat a rajčatovým salátem s nakládanou cibulí.
Veškeré ingredience na pesto dejte do sekáčku/mixéru a rozemelte na hrubší pastu.
Oloupanou červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky/kolečka. Ve středním hrnci společně ohřejte 900 g vody, ocet, a cukr - dokud se zcela nerozpustí. Směs se nesmí vařit. Nakonec nálev osolte a přidejte bobkový list. Cibuli přesuňte do velké uzavíratelné nádoby a zalijte ji nálevem. Nechte vychladnout, poté zavřete a nechce v pokojové teplotě. První cibuli můžete použít už po pár hodinách. Zbytek poté uchovávejte v chladu a temnu.
Rajčata omyjte, osušte, zbavte stopky a rozřízněte podélně napůl. Osolte, opepřete a dejte na rozpálený gril. Grilujte z obou stran, dokud rajčata nezměknout a lehce se neopečou. Na talíře si připravte hrst omytého a okapaného polníčku, na který pokládejte půlky opečených rajčat. Osolte, zakápněte olivovým olejem, přidejte bylinky dle vaší chuti a dozdobte nakládanou cibulkou. Můžete i lehce pokapat nálevem z cibule.