Do hodinky
1 porce
Rozpalte pánev, nejlépe litinovou, až se z ní začne kouřit. Maso osolte, opepřete a pořádně namastěte olejem. Směrem od sebe ho položte do pánve a nehýbejte s ním. Steak se přichytí a zase se pustí, až bude připravený a opečený. V první fázi jde o to, aby se maso opeklo na barvu ze všech stran, a to co nejrychleji. Jakmile se budete blížit kýženého výsledku, přidejte do pánve spoustu másla, tymián, rozmarýn a dva stroužky česneku.
Uberte žár a rozpáleným máslem maso polévejte z obou stran, nechte ho v něm vykoupat a pomalu dosáhnout ideální vnitřní teploty. Tu můžete kontrolovat vpichovacím teploměrem, nebo jednoduše dotekem. Ideální steak nebude ani příliš měkký, ani tvrdý, ale bude krásně pružný. Pokud použijete teploměr, sundejte ho z žáru při vnitřní teplotě 52-53°C stupňů a nechte ho pár minut v teple odpočívat. Na talíři tak bude mít perfektních 55-56°C, což je ekvivalent propečení medium rare.
Česnek utřete nožem, nebo nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte olej, chilli a najemno nasekané měkké bylinky. Postupně přidávejte olej a ocet a celou směs utřete do husté, ale lehce tekuté podoby. Osvěžte chimichurri i trochou citrónové kůry a šťávy. Salsu dobře dochuťte solí, pepřem a dolaďte octem, ten by měl být patrný a trochu vás zvednout ze židle. Skombinujte olivový olej a ocet v poměru 3:1, osolte, opepřete a zálivku promíchejte. Ochuťte s ní salát.