Lososový burger s hráškovým pestem a koprovou majonézou

Lososový burger s hráškovým pestem a koprovou majonézou

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

350 g Losos
1 ks Vejce z volného chovu
15 g Jarní cibulka
1 lžíce Citronová šťáva
5 g Čerstvě mletý pepř
5 g Špetka muškátového oříšku
1.5 lžíce Sůl
125 g Vyloupaný hrášek
20 g Slunečnicová semínka
5 g Čerstvá máta
20 g Ricotta
20 ml Olivový olej
1 lžíce Nasekaný kopr
2 ks Housky na burger
100 g Lístky červené řepy
1 ks Výhonky z hrášku

Postup přípravy

1. Postup na burger

Filety z lososa zbavte kůže, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Kousky ryby vložte do sekáčku/mixéru a přidejte i zbývající suroviny na burger. Krátce vše promixujte, aby vznikla celistvá hmota. Ze směsi vytvarujte 2 stejně velké (vyšší) burgerové placky. Popř. můžete směs rozdělit na 3 tenčí placky/porce. Grilujte z každé strany asi 4 minuty. Nakonec zatáhněte burger i po stranách. Servírujte v rozpečené domácí burgerové housce potřené vrstvou koprové majonézy, s řepnými lístky, lososovou plackou, hráškovým pestem a výhonky z hrášku.

2. Postup na pesto

Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Poté do ní vhoďte vyloupaný hrášek a vařte 1 minutu. Následně mějte připravenou misku s ledovou vodou (přidejte i pár kostek ledu, pokud máte k dispozici). Do misky ihned vhoďte scezený hrášek. Tento proces se jmenuje blanšírování - jde o krátké spaření zeleniny a následné rychlé zchlazení. Díky této technice si hrášek zachová krásnou zelenou barvu. Blanšírovaný hrášek, na pánvi opražená slunečnicová semínka, lístky čerstvé máty, ricottu, olivový olej spolu s citrónovou šťávou vložte do mixéru a vytvořte spíše hladké pesto. Pesto nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

3. Postup na domácí majonézu

Pro přípravu majonézy potřebujete suroviny pokojové teploty, předem si je proto vyndejte z lednice. Ve větší míse smíchejte žloutky spolu s hořčicí a solí. Poté postupně po kapkách přilévejte olej a pomocí šlehače zašlehávejte - můžete využít i kuchyňský robot. Další dávku oleje přilijte vždy, když se ta předchozí zašlehá - majonéza se může lehce srazit nebo naopak nemusí zhoustnout. Do hotové majonézy vmíchejte šťávu z citrónu, nasekaný kopr a dochuťte solí a pepřem.

4. TIP:

Pokud se nechcete pouštět do přípravy domácí majonézy, zvolte kvalitní kupovanou majonézu.

Nakupte potřebné ingredience

Losos (350 g)

Vejce z volného chovu (1 ks)

Jarní cibulka (15 g)

Citronová šťáva (1 lžíce)

Čerstvě mletý pepř (5 g)

Špetka muškátového oříšku (5 g)

Sůl (1.5 lžíce)

Vyloupaný hrášek (125 g)

Slunečnicová semínka (20 g)

Čerstvá máta (5 g)

Ricotta (20 g)

Olivový olej (20 ml)

Nasekaný kopr (1 lžíce)

Housky na burger (2 ks)

Lístky červené řepy (100 g)

Výhonky z hrášku (1 ks)