Do hodinky
1 porce
Filety z lososa zbavte kůže, omyjte, osušte a nakrájejte na větší kousky. Kousky ryby vložte do sekáčku/mixéru a přidejte i zbývající suroviny na burger. Krátce vše promixujte, aby vznikla celistvá hmota. Ze směsi vytvarujte 2 stejně velké (vyšší) burgerové placky. Popř. můžete směs rozdělit na 3 tenčí placky/porce. Grilujte z každé strany asi 4 minuty. Nakonec zatáhněte burger i po stranách. Servírujte v rozpečené domácí burgerové housce potřené vrstvou koprové majonézy, s řepnými lístky, lososovou plackou, hráškovým pestem a výhonky z hrášku.
Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Poté do ní vhoďte vyloupaný hrášek a vařte 1 minutu. Následně mějte připravenou misku s ledovou vodou (přidejte i pár kostek ledu, pokud máte k dispozici). Do misky ihned vhoďte scezený hrášek. Tento proces se jmenuje blanšírování - jde o krátké spaření zeleniny a následné rychlé zchlazení. Díky této technice si hrášek zachová krásnou zelenou barvu. Blanšírovaný hrášek, na pánvi opražená slunečnicová semínka, lístky čerstvé máty, ricottu, olivový olej spolu s citrónovou šťávou vložte do mixéru a vytvořte spíše hladké pesto. Pesto nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
Pro přípravu majonézy potřebujete suroviny pokojové teploty, předem si je proto vyndejte z lednice. Ve větší míse smíchejte žloutky spolu s hořčicí a solí. Poté postupně po kapkách přilévejte olej a pomocí šlehače zašlehávejte - můžete využít i kuchyňský robot. Další dávku oleje přilijte vždy, když se ta předchozí zašlehá - majonéza se může lehce srazit nebo naopak nemusí zhoustnout. Do hotové majonézy vmíchejte šťávu z citrónu, nasekaný kopr a dochuťte solí a pepřem.
Pokud se nechcete pouštět do přípravy domácí majonézy, zvolte kvalitní kupovanou majonézu.