Do hodinky
1 porce
Nejprve si připravte kešu smetanu. Kešu ořechy se musí dopředu namočit alespoň na 2 hodiny.
Poté je rozmixujte s 500 ml vody. Přeceďte přes plátýnko a vzniklou smetanu nařeďte s dalším půl litrem vody.
Hustou směs kešu, která vám zbyla z výroby mléka smíchejte v mixéru (spíše menší, používám sekáček) s lahůdkovým droždím, 1 lžící slunečnicového oleje, půl lžičkou soli a lžící agávového sirupu. Mixujte asi 2 minuty, dokud nevznikne hladká pasta.
V mezičase si dejte vařit brambory. Pokud máte ranné, stačí je vařit 15 minut v osolené vodě s lžičkou kmínu.
Na omáčku si připravte střední hrnec. Na něm rozpalte 3 lžíce oleje a zaprašte moukou, tím vznikne jíška, kterou krátce restujte. Připravte si metličku a postupně rychlými pohyby zamíchávejte kešu mléko do jíšky. Nakonec přidejte hrst na drobno nasekaného kopru.
Přiveďte k varu a na závěr přidejte 5 lžic připravené kešu pasty. Stáhněte z plamene, přidejte sůl, pepř, agávový sirup (popř. cukr) a ocet podle chuti.
Omáčku podávejte s bramborem ozdobenou čerstvým koprem.