0
K pokladně

Čokoládová roláda s jahodovým krémem

Čokoládová roláda s jahodovým krémem

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

5 ks Vejce (na těsto)
5 lžic Hladká mouka (na těsto)
1 lžíce Řepkový olej (na těsto)
5 lžic Cukr (na těsto)
2 lžíce Kakao (na těsto)
1 špetka sůl
300 g Mražené jahody (na krém)
500 g Mascarpone (na krém)
100 g Smetana ke šlehání (na krém)
3 lžíce Moučkový cukr (na krém)
1 balení Jahody (na dozdobení)

Postup přípravy

1. Jahodové pyré

Začneme s přípravou jahodového pyré. Mražené jahody nasypeme do kastrůlku a zahříváme do té doby, dokud nejsou tak měkké, že je můžeme pomocí vidličky lehce rozmačkat. Jahody lehce rozmačkáme a přes jemné sítko propasírujeme do misky. Nyní bychom měli mít hladkou a hustou jahodovou omáčku. Dáme prozatím do lednice.

2. Příprava těsta

Troubu předehřejeme na 160 C° a menší plech o rozměru cca 40x30 cm vyložíme pečicím papírem. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny, trvá to několik minut. Do vyšlehaných vajec opatrně stěrkou postupně zapracujeme mouku, kakao a špetku soli, nakonec přidáme i olej. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracováváme jen pouhým podebíráním těsta. Hladké́ a našlehané těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. 

3. Příprava rolády

Když je těsto již kompletně propečené, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem těsta na čistou utěrku. Opatrně odlepíme pečicí papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno.  Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, a necháme zcela vychladnout. Jakmile je roláda již studená, vrhneme se na dodělání krému. 

4. Naplnění rolády krémem a dokončení

Šlehačku spolu s mascarpone vyšleháme do hladkého a hustého krému, poté přidáme moučkový cukr a vychladlé jahodové pyré a opět zašleháme. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím, a ozdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku. Poklademe jahodami, posypeme trochou pokrájené čokolády a vložíme do lednice alespoň na hodinu ztuhnout.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (na těsto) (5 ks)

Hladká mouka (na těsto) (5lžic)

Řepkový olej (na těsto) (1 lžíce)

Cukr (na těsto) (5lžic)

Kakao (na těsto) (2 lžíce)

sůl (1špetka)

Mražené jahody (na krém) (300 g)

Mascarpone (na krém) (500 g)

Smetana ke šlehání (na krém) (100 g)

Moučkový cukr (na krém) (3 lžíce)

Jahody (na dozdobení) (1balení)