Do hodinky
1 porce
Co mají společného děti a michelinští šéfkuchaři? Ani jedni si nesmí nechat ujít čerstvý český chřest. Mrňousové si totiž jeho chuť zamilují na první sousto. A díky všestrannému využití ho můžete připravit tak, jak to mají rádi. Chřest je navíc skoupý na sacharidy a tuky, má spoustu bílkovin, vlákniny, a hlavně minerálů a vitamínů (včetně skupiny B, kyseliny listové, vitamínu C a dalších). Inspirujte se, jak z něj připravit božskou polévku se šunkou a čedarem, vhodnou pro děti od 12 měsíců.
Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část a umyjte ho. Mladý bílý chřest ani nemusíte loupat. Pokud ale při krájení cítíte, že je vnější slupka tuhá, oloupejte ji škrabkou na brambory.
Na řepkovém oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidejte k němu lžíci hladké mouky a společně restujte asi minutu. Nyní přidejte do hrnce nakrájený chřest, přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.
Pak polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec ji zjemněte smetanou a ještě ji krátce provařte.
Polévku servírujte se strouhaným čedarem, s kostičkami šunky a nasekanou čerstvou bylinkou, třeba tymiánem.
Zajímají vás další recepty pro děti a zároveň chcete ušetřit peníze i čas? Přidejte se do klubu Benjamínek, a my vám budeme posílat pravidelnou inspiraci. Navíc dostanete další výhody: členské slevy (nejen) na dětské produkty, dopravu zdarma a možnost získat zpět část ceny každé objednávky formou kreditů. Členství je pro vás ZDARMA, tak se přihlaste do klubu Benjamínek už dnes.