0
K pokladně

Velikonoční jidášky

Velikonoční jidášky

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Hladká mouka
70 g Hera
2 ks Vejce
300 ml Smetana na vaření
80 g Cukr krupice
25 g Droždí
3 g Muškátový květ
1 ks Citron
2 lžíce Med

Postup přípravy

1. Začínáme kváskem

Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.

2. Zpracujeme těsto

Připravte si 2 žloutky a 70 g máslové Hery, obojí v pokojové teplotě. Vložte do mísy a zalijte vlažnou smetanou (usnadníte tím kynutí). Přidejte všechny ostatní ingredience kromě medu. Přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto.

3. Hněteme a necháme kynout

Hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.

4. Tvarujeme

Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků nebo jiných tvarů.

5. Rozložíme na plech

Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout.

6. Jdeme péct

Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct pouze jeden plech, nikoli dva najednou

7. Medová omáčka

Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj lžíci máslové Hery nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby.

8. Finišujeme

Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (500 g)

Hera (70 g)

Vejce (2 ks)

Smetana na vaření (300 ml)

Cukr krupice (80 g)

Droždí (25 g)

Muškátový květ (3 g)

Citron (1 ks)

Med (2 lžíce)