Časově náročný
1 porce
Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.
Připravte si 2 žloutky a 70 g máslové Hery, obojí v pokojové teplotě. Vložte do mísy a zalijte vlažnou smetanou (usnadníte tím kynutí). Přidejte všechny ostatní ingredience kromě medu. Přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto.
Hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků nebo jiných tvarů.
Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout.
Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct pouze jeden plech, nikoli dva najednou
Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj lžíci máslové Hery nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby.
Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.