Časově náročný
1 porce
Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkejte vidličkou a pak rozmíchejte na kaši. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte chvíli vzejít kvásek.
Připravte si 2 žloutky a 70 g máslové Hery, obojí v pokojové teplotě. Vložte do mísy a zalijte vlažnou smetanou (usnadníte tím kynutí). Přidejte všechny ostatní ingredience kromě medu. Přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte dohromady na hebké, vcelku nelepivé těsto.
Hněťte aspoň 5-10 minut, až bude těsto hladké a pružné jako plastelína. Propracované těsto zformujte do koule, uložte do mísy, zakryjte folií a nechte zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu.
Poté těsto vyklopte, prohněťte, vyžeňte z něj vzduch a rozdělte nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílků. Z každého dílu vyválejte váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočte do uzlíků nebo jiných tvarů.
Klaďte na plech vyložený papírem na pečení – uvedený počet se vejde na 2 plechy. Smotané uzlíky potřete vejcem rozšlehaným s 2 lžícemi vody a nechte ještě 20 minut trochu vykynout.
Troubu zatím předehřejte na 190 stupňů. Vykynuté uzlíky znovu potřete vejcem a vložte do trouby. Pečte 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní. Doporučujeme péct pouze jeden plech, nikoli dva najednou
Med ohřejte, až bude horký. Odstavte, vhoďte do něj lžíci máslové Hery nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřete upečené jidášky ihned po vyndání z trouby.
Potřené pečivo nechte chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuňte na mřížku. Zkuste vydržet, až jidášky vychladnou zcela.