0
K pokladně

Zapečené švédské masové koule s těstovinami

Zapečené švédské masové koule s těstovinami

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Hovězí mleté maso
2 ks Rohlík
1 ks Cibule malá
3 lžíce Máslo (1 lžíce masová směs, 2 lžíce omáčka)
1 ks Vejce
100 ml Mléko
2 špetka Nové koření mleté
2 špetka Zázvor mletý
1 špetka Sůl (do směsi, do omáčky)
1 špetka Pepř
2 lžíce Hladká mouka (na omáčku)
300 ml Vývar (na omáčku)
150 ml Smetana ke šlehání (na omáčku)
1 lžíce Pikantní hořčice (na omáčku)
1 špetka Muškátový oříšek (na omáčku)
400 g Těstoviny Farfalle
1 větviček Petrželka čerstvá
2 lžíce Brusinkový džem

Postup přípravy

1. Příprava

Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody. Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla.

2. Masová směs

Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Tuto masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.

3. Tvoříme koule

Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučujeme, pečením by ztratily šťavnatost). Kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 15 minut.

4. Mezitím si připravíme omáčku

V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek. Nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice.

5. Zapečeme

Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 stupňů na cca 15 minut.

6. Podáváme

Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem.

Nakupte potřebné ingredience

Hovězí mleté maso (500 g)

Rohlík (2 ks)

Cibule malá (1 ks)

Máslo (1 lžíce masová směs, 2 lžíce omáčka) (3 lžíce)

Vejce (1 ks)

Mléko (100 ml)

Nové koření mleté (2špetka)

Zázvor mletý (2špetka)

Sůl (do směsi, do omáčky) (1špetka)

Pepř (1špetka)

Hladká mouka (na omáčku) (2 lžíce)

Vývar (na omáčku) (300 ml)

Smetana ke šlehání (na omáčku) (150 ml)

Pikantní hořčice (na omáčku) (1 lžíce)

Muškátový oříšek (na omáčku) (1špetka)

Těstoviny Farfalle (400 g)

Petrželka čerstvá (1větviček)

Brusinkový džem (2 lžíce)