Do hodinky
1 porce
Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody. Rohlík nebo housku nakrájejte na malé kostičky a namočte je do mléka. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji dosklovata na jedné lžíci másla.
Nyní smíchejte kvalitní hovězí mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Tuto masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
Poté si z hotového těsta vytvarujte mokrýma rukama koule o velikosti golfového míčku (menší nedoporučujeme, pečením by ztratily šťavnatost). Kuličky vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte je předpéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 15 minut.
V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a muškátový oříšek. Nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice.
Uvařené těstoviny slijte a dejte je do máslem vymazané zapékací mísy. 2/3 omáčky zlehka zamíchejte do těstovin, pak na ně položte předpečené masové koule a přelijte zbytkem omáčky. Dejte péct do trouby na 200 stupňů na cca 15 minut.
Hotový pokrm posypte čerstvou petrželkou a servírujte ho s brusinkovým džemem.