0
K pokladně

Velikonoční kuře s bylinkovou nádivkou a brambůrky a jarní zeleninou

Velikonoční kuře s bylinkovou nádivkou a brambůrky a jarní zeleninou

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 balení Celé kuře bez drobů
50 g Máslo + máslo nebo sádlo na potření kuřete
100 g Slanina (na nádivku)
1 ks Jarní cibulka (na nádivku)
150 ml Plnotučné mléko (na nádivku)
150 g Světlé pečivo (na nádivku)
15 g Pažitka (na nádivku)
20 g Libovolné bylinky na nádivku - petrželka, medvědí česnek, kopřivy
2 balení Vejce od slepic z volného chovu (na nádivku)
1 špetka Mletý pepř (na nádivku)
1 kg Malé baby brambory (na přílohu)
1 svazek Mladé mrkve, popř. cca 3 klasické mrkve (na přílohu)
1 svazek Ředkvičky (na přílohu)
150 g Malé šalotky, cibulky nebo jarní cibulky (na přílohu)
100 g Mražený nebo čerstvý a vyloupaný hrášek
1 hrst Lusky cukrového hrášku na přílohu (možno vynechat)
1 balení Mletá sladká červená paprika (na přílohu)
1 špetka Sůl (na nádivku + přílohu)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na nádivku + přílohu)

Postup přípravy

1. Postup

  1. Kuře vytáhněte 1 - 2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
  2. Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazáku a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  3. Připravte si nádivku - na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou - poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečení na pánvi.
  4. Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka. Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
  5. Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části - bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť.  Nemělo by ji vám však zbýt nějaké veliké množství.
  6. Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct spojte pomocí párátka.
  7. Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
  8. Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší - překrojte napůl nebo na čtvrtiny) - předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
  9. Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180°C - pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200°.
  10. Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte, a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
  11. Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené a ředkvičky a oloupané a na 1/4 či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
  12. Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
  13. Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.

2. TIP:

Kuře můžete péct i přímo na mřížce z trouby. Začněte péct prsy nahoru, v půlce pečení obraťte, aby se opekla i druhá strana kuřete a poté opět vraťte prsy vzhůru. Nezapomeňte občas potřít tukem. Pod kuře umístěte pekáč s ochucenými bramborami a troškou vodou. Zbytek zeleniny pak přidejte dle postupu a vodu přidávejte dle potřeby.

Nakupte potřebné ingredience

Celé kuře bez drobů (1balení)

Máslo + máslo nebo sádlo na potření kuřete (50 g)

Slanina (na nádivku) (100 g)

Jarní cibulka (na nádivku) (1 ks)

Plnotučné mléko (na nádivku) (150 ml)

Světlé pečivo (na nádivku) (150 g)

Pažitka (na nádivku) (15 g)

Libovolné bylinky na nádivku - petrželka, medvědí česnek, kopřivy (20 g)

Vejce od slepic z volného chovu (na nádivku) (2balení)

Mletý pepř (na nádivku) (1špetka)

Malé baby brambory (na přílohu) (1 kg)

Mladé mrkve, popř. cca 3 klasické mrkve (na přílohu) (1svazek)

Ředkvičky (na přílohu) (1svazek)

Malé šalotky, cibulky nebo jarní cibulky (na přílohu) (150 g)

Mražený nebo čerstvý a vyloupaný hrášek (100 g)

Lusky cukrového hrášku na přílohu (možno vynechat) (1hrst)

Mletá sladká červená paprika (na přílohu) (1balení)

Sůl (na nádivku + přílohu) (1špetka)

Čerstvě mletý pepř (na nádivku + přílohu) (1špetka)