Svíčková

Svíčková

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 ml Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% 200g
300 g Mrkev (cca 200g)
150 g Celer (cca 750g)
150 g Petržel (cca 300g)
1 ks Cibule žlutá volná (cca 300g)
100 g Tatra Farmářské máslo 200g
1 ks Citrón (cca 140g)
1 ks Casa Rinaldi Jablečný ocet 0,5l
1 ks TTD Krupice cukr bílý 1kg
0 ks Slunečnicový olej 1l
1 lžíce Alba Plus Kremžská hořčice 200g
3 ks Kotányi Nové koření celé 15g
2 ks J.C. Horn Bobkový list 4g
1 větviček Tymián květináč "13 cm”
5 ks Vitana Pepř černý celý 18g
1 lžíce Kand Brusinky 190g
1 kg Hovězí svíčková (cca 1,8kg)
0 ks Iberijský špek (cca 220g)
10 ks Penam Rohlík jemný 43g
250 ml Olma Dobré Mléko Čerstvé polotučné 1,5% 1l
3 ks Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks
1 ks Petržel hladkolistá flowpack 100g
1 ks Schwartau Extra džem z lesních plodů 340g

Postup přípravy

1. Den předem naložíme maso

Maso se zeleninou si naložíme den předem. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Maso omyjeme, osušíme, svážeme provázkem do hezkého válečku, špek si nakrájíme na delší hranolky a dáme do mrazáku zmrznout. Do masa uděláme špikovacím nožem po vlákně zářezy a nacpeme zmrzlým špekem (jde to mnohem lépe, pokud je tuhý). Maso ze všech stran opepříme, potřeme horčicí. Do kastrolu dáme na dno zeleninu, na ni maso, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, lžičku tymiánu a 3 plátky citronu. Pokud nám zbude kousek špeku, nakrájíme ho na drobné kostičky a přidáme k zelenině. Vše zalijeme 50 ml rozpuštěného másla a necháme v lednici přes noc odpočívat.

2. Druhý den pečeme

Druhý den maso vyndáme, opečeme ho zprudka ze všech stran na oleji. Potom ho vrátíme k zelenině, osolíme, přidáme lžíci brusinek, přidáme lžíci cukru, zalijeme vodou tak, aby zelenina i maso byly hezky ponořené. Přiklopíme vše těžkou poklicí a pečeme v troubě, až bude maso krásně měkké. Záleží na tom, jak velký kus máte a jak je kvalitní. Podle mých zkušeností je na pečení masa třeba vyhradit asi 2 - 3 hodiny. Občas pečení zkontrolujeme, jestli se nevyvařila všechna vody. Případně podlijeme.

3. Připravíme si knedlíky

V mezičase si připravíme knedlíky. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme si žloutky a bílky. V míse smícháme mléko, žloutky a 50ml rozpuštěného másla. Rohlíky zalijeme tekutou směsí, osolíme, přidáme posekanou petrželku a promícháme. Ušleháme sníh z bílků, vmícháme ho k rohlíkům. Utrhneme si kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneseme na fólii a mokrýma rukama vytvarujeme knedlík, zabalíme dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujeme i se zbylými knedlíky. Knedlíky vaříme asi 18 minut ve vroucí vodě.

4. Dokončení omáčky

Když je maso měkké, vyndáme ho a odložíme stranou. Z omáčky vyndáme všechno koření a plátky citronu, zalijeme tučnou smetanou a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Podle chuti dosolíme, ocitronujeme, přidáme ocet a případně cukr. Výsledná chuť záleží na vašich preferencích, já mám raději omáčku ostřejší a hezky sladkou.

5. Máme hotovo

Maso si nakrájíme na plátky, servírujeme s brusinkami, citronem a případně i šlehačkou.

Nakupte potřebné ingredience

Mlékárna Kunín smetana ke šlehání 31% 200g (200 ml)

Mrkev (cca 200g) (300 g)

Celer (cca 750g) (150 g)

Petržel (cca 300g) (150 g)

Cibule žlutá volná (cca 300g) (1 ks)

Tatra Farmářské máslo 200g (100 g)

Citrón (cca 140g) (1 ks)

Casa Rinaldi Jablečný ocet 0,5l (1 ks)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (1 ks)

Slunečnicový olej 1l (0 ks)

Alba Plus Kremžská hořčice 200g (1 lžíce)

Kotányi Nové koření celé 15g (3 ks)

J.C. Horn Bobkový list 4g (2 ks)

Tymián květináč "13 cm” (1větviček)

Vitana Pepř černý celý 18g (5 ks)

Kand Brusinky 190g (1 lžíce)

Hovězí svíčková (cca 1,8kg) (1 kg)

Iberijský špek (cca 220g) (0 ks)

Penam Rohlík jemný 43g (10 ks)

Olma Dobré Mléko Čerstvé polotučné 1,5% 1l (250 ml)

Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks (3 ks)

Petržel hladkolistá flowpack 100g (1 ks)

Schwartau Extra džem z lesních plodů 340g (1 ks)