Do hodinky
1 porce
Rohlík nebo housku nakrájíme na malinké kostičky a namočíme je do mléka. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji dozlatova na másle.
Nyní smícháme mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidáme orestovanou cibulku, vejce, 2 špetky mletého zázvoru a 2 špetky nového koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř.
Poté si z hotového těsta uděláme malé kuličky. Doporučuji si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažíme na oleji ze všech stran. Hotové kuličky necháme v zakryté misce, aby moc nevystydly.
Z pánve, ve které jsme smažili kuličky, vyndáme připálené kousky a vylijeme zbytek omastku. Necháme v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypeme ho moukou a usmažíme světlou jíšku. Tuto nyní zalijeme vývarem, důkladně metlou prošleháme a vaříme ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidáme smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a necháme ji krátce provařit. Omáčku můžeme zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Nakonec do horké omáčky můžeme nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.
Masové kuličky s omáčkou podáváme posypané čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou kaší.