Švédské kuličky z mletého masa

Švédské kuličky z mletého masa

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Mleté maso
1 ks Rohlík
1 ks Cibule bílá
3 lžíce Máslo
1 ks Vejce
100 ml Polotučné mléko
1 špetka Nové koření celé
1 špetka Zázvor mletý
1 špetka Muškátový květ mletý
220 ml Bujón zeleninový
150 ml Smetana ke šlehání
1 lžíce Hladká mouka

Postup přípravy

1. Pečivo namočíme

Rohlík nebo housku nakrájíme na malinké kostičky a namočíme je do mléka. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme ji dozlatova na másle.

2. Smícháme maso s pečivem

Nyní smícháme mleté maso s pečivem nasáklým mlékem. Přidáme orestovanou cibulku, vejce, 2 špetky mletého zázvoru a 2 špetky nového koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř.

3. Vytvarujeme kuličky

Poté si z hotového těsta uděláme malé kuličky. Doporučuji si namočit ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažíme na oleji ze všech stran. Hotové kuličky necháme v zakryté misce, aby moc nevystydly.

4. Jak na omáčku?

Z pánve, ve které jsme smažili kuličky, vyndáme připálené kousky a vylijeme zbytek omastku. Necháme v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypeme ho moukou a usmažíme světlou jíšku. Tuto nyní zalijeme vývarem, důkladně metlou prošleháme a vaříme ji asi 5 minut. Nakonec do omáčky přidáme smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a necháme ji krátce provařit. Omáčku můžeme zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Nakonec do horké omáčky můžeme nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.

5. Dobrou chuť!

Masové kuličky s omáčkou podáváme posypané čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou kaší.

Nakupte potřebné ingredience

Mleté maso (500 g)

Rohlík (1 ks)

Cibule bílá (1 ks)

Máslo (3 lžíce)

Vejce (1 ks)

Polotučné mléko (100 ml)

Nové koření celé (1špetka)

Zázvor mletý (1špetka)

Muškátový květ mletý (1špetka)

Bujón zeleninový (220 ml)

Smetana ke šlehání (150 ml)

Hladká mouka (1 lžíce)