Do hodinky
1 porce
Mouku nasypte na vál a osolte. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte 1 lžíci olivového oleje a 2 rozšlehané vejce. Mouku shrňte do středu a postupně zpracujte s tekutinou na lepkavé těsto. To hněťte zhruba 10 minut, dokud nebude dokonale hladké a pružné. Šišku těsta zabalte do fólie potřené olejem a nechte 30 minut odpočinout.
Špenát vložte do kastrolu, přiklopte poklicí a duste 2-3 minuty (do zplihnutí). Poté ho vyklopte do cedníku, vymačkejte z něj co nejvíce vody a pak ho rozsekejte najemno. Riccotu smíchejte s parmezánem, jedním vejcem špenátem a muškátovým oříškem. Vše dochuťte solí a pepřem.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou rozválejte na obdélník vysoký kolem 3 mm. Na pláty těsta naneste lžičkou řady kopečků špenátové náplně s rozestupem cca 4 cm. Plochy mezi kopečky potřete rozšlehaným vejcem. Navrch položte druhý plát těsta. Přitiskněte ho na spodní plát v místech mezi kopečky se špenátovou náplní. Dbejte na to, aby se pevně stmelil s podkladem a z taštiček jste vytlačili vzduch.
Vezměte rádlovací kolečko (případně kolečko na pizzu) a mezi kopečky rozkrájejte pláty na čtverce. Ravioli naskládejte na utěrku posypanou moukou a nechte 1 hodinu zaschnout. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, do které vkládejte ravioli po várkách a vařte 4-5 minut, dokud nevyplují na hladinu. Děrovanou naběračkou je vždy vyberte do mísy.
Hotové ravioli podávejte pokapané máslem nebo olejem a opepřené.