Do hodinky
1 porce
Chcete, aby sváteční tabule zaujala? Zpestřete ji mrkvičkami z listového těsta a vajíčkovou náplní – jsou krásné, chutné a jakmile si dáte jednu, nemůžete přestat. Ideál pro velikonoční hosty!
Nejprve si vytvarujte “formičky” na mrkvičky. Rozválené listové těsto podélně nakrájejte asi na centimetrové proužky. Alobal natřete olejem nebo rozpuštěným sádlem. Na něj od nejužší strany namotávejte proužky listového těsta tak, aby se vždy částečně překrývaly.
Rozšlehaným vejcem listové těsto potřete a pak skládejte vedle sebe na plech s pečicím papírem. Korpusy dejte péct do předehřáté trouby na cca 15 minut dozlatova. Hotové je pak opatrně sundejte z alobalu a nechte úplně vychladnout.
Vejce uvařte natvrdo a nechte je zchladnout. Pak je oloupejte, rozkrojte napůl a vyndejte do misky žloutky, ty rozmělněte vidličkou. Přidejte k nim najemno nasekanou pažitku, měkké máslo a dijonskou hořčici, zamíchejte. Nakonec nastrouhejte vaječné bílky na jemném struhadle. Vše smíchejte s tvarohem. Pomazánku dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.