Pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Pečená kachna se zelím a bramborovým knedlíkem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Kachna bez drobů mražená 2,20kg
1 ks Solsanka Mořská sůl s jodem a fluorem 1kg
1 ks Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g
1 ks J.C. Horn Kmín celý 20g
1 ks Zelí hlávkové bílé (cca 1400g)
1 ks Kand Jablečný ocet 5% 500ml
1 ks TTD Krupice cukr bílý 1kg
1000 g Brambory konzumní pozdní 2 kg - varný typ "B"
130 g Zátkova Mouka hrubá 1kg
120 g Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg
2 ks Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks

Postup přípravy

1. Nejprve upečeme kachnu dozlatova

Kachnu osolíme, lehce opepříme a posypeme kmínem. Dáme na 15 minut zapéct do trouby, poté ji podlijeme vodou a necháme v troubě něco kolem 3 hodin. Čas od času ji zkontrolujeme a polijeme výpekem, kůrčička tak dokonale zezlátne.

2. Na zelí si dáme záležet

Zelí nakrájíme na tenké, souměrné plátky. Díky tomu se nám bude dobře hlídat, aby se nerozvařilo. Cibuli si nakrájíme na kostičky, dáme do rozpáleného hrnce společně s trochou oleje a restujeme do měkka. Přidáme nakrouhané zelí, které se musí hned na začátku dobře ochutit. Pořádně osolíme, pocukrujeme, lehce opepříme, přidáme ocet a kmín. Zelí chvíli podusíme. V polovině, asi po 10-15 minutách, přidáme najemno nakrájenou bramboru, 3 lžíce hrubé mouky a trochu vody. Zamícháme, necháme povařit a průběžně ochutnáváme a případně dochucujeme.

3. Závěrečná tečka

Nakonec, aby mělo zelí vynikající chuť, orestujeme si druhou cibuli na oleji. Až cibulka krásně zhnědne nebo zezlátne, přidáme ji už k hotovému zelí.

4. Hurá na knedlíky

Brambory si oloupeme a uvaříme v osolené vodě, nenecháme však úplně rozvařit. Jakmile jsou uvařené, necháme je vychladnout a pak je nastrouháme do mísy. Přidáme 120g polohrubé mouky a 100 g hrubé mouky, sůl a dvě vejce. Když bude potřeba, můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta uválíme válečky nebo koule. Do hrnce si dáme vařit osolenou vodu, jakmile začne vařit, přidáme knedlíky. Vaříme cca 10 minut, poté zkusíme, zda jsou knedlíky hotové a vytáhneme.

Nakupte potřebné ingredience

Kachna bez drobů mražená 2,20kg (1 ks)

Solsanka Mořská sůl s jodem a fluorem 1kg (1 ks)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (1 ks)

J.C. Horn Kmín celý 20g (1 ks)

Zelí hlávkové bílé (cca 1400g) (1 ks)

Kand Jablečný ocet 5% 500ml (1 ks)

TTD Krupice cukr bílý 1kg (1 ks)

Brambory konzumní pozdní 2 kg - varný typ "B" (1000 g)

Zátkova Mouka hrubá 1kg (130 g)

Babiččina Volba Mouka polohrubá pšeničná 1kg (120 g)

Jeřábek & Vodrážka Farmářská vejce z podestýlky L 6ks (2 ks)