Časově náročný
1 porce
Na tuto variantu dortu si upečeme 2 kakaové pláty. Na plech si přesně vystřihneme pečicí papír. Žloutky šleháme do pěny s polovinou cukru. Do žloutků nakonec zašleháme i olej. Bílky s druhou polovinou cukru ušleháme do pevného lesklého sněhu a natřikrát přidáváme sníh do žloutkové hmoty. Pracujeme rychle a opatrně, aby nám hmota nespadla. Závěrem přidáme mouku promíchanou s kakaem. Doporučuji přidávat přes sítko, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky. Hmotu rovnoměrně a rychle natřeme na pečicí papír. Přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 11 minut. Upečený plát po vyjmutí z trouby překlopíme na čistý pečící papír. Spodní pečicí papír opatrně odloupneme. Celý postup opakujeme ještě jednou. Oba upečené pláty opatrně okrojíme, zarovnáme.
Na náplň si nejprve připravíme malinové pyré. Maliny povaříme s cukrem a troškou vody a přepasírujeme přes cedník. Pak ještě lehce povaříme, zredukujeme (vyvaříme vodu). Mascarpone na malé otáčky promícháme s vychlazeným pyré a cukrem. Pak přidáme smetany a šleháme do pevné konzistence krému. Pozor na přešlehání. Hmota je řídká a pak během okamžiku zhoustne.
Oba pláty pomažeme náplní a rozkrájíme podélně na tři pruhy (celkem 6 pruhů). Ty potom začneme motat do ruličky jako koberec. Na konec jednoho plátu hned přidáme další a motáme, dokud máme co. Smotaný dort umístíme do ráfku a dáme před zatřením zvenku ztuhnout. Dort obmažeme ganache z čokolády a smetany. Vroucí smetanu vlijeme na čokoládu nasekanou na kousky, vymícháme a dáme ztuhnout. Pak rozšleháme a obmažeme dort. Dort hustě ozdobíme malinami nebo jahodami.