Do hodinky
1 porce
Začneme s přípravou zmrzliny, tu je potřeba připravovat o den dříve. Maliny lehce povaříme, aby pustily šťávu a rozvařily se. Mléko spolu se smetanou začneme pomalu ohřívat, mezi tím cukr v míse smícháme se žloutky. Když směs dosáhne varu, stáhneme z ohně a za stálého míchání žloutků k nim mléko Pomalu přilijeme. Směs raději přecedíme ještě přes sítko, abychom případně odstranili zbytky vajíček. Poté přidáme maliny, pokud nechceme ve zmrzlině zrníčka a kousky, přepasírujeme ji přes jemné sítko. Nyní bychom měli mít hladkou růžovou směs, nakonec přidáme lžíci vodky či rumu.
Směs přelijeme do vzduchotěsné misky a přesuneme do mrazáku. Nyní je potřeba každé tři hodinu zmrzlinu prošlehat, abychom rozbili ledové krystalky, za 9 hodin by měla být zmrzlina zcela ztuhlá.
Když je zmrzlina ztuhlá, můžeme se vrhnout na přípravu lívanců. Mléko lehce zahřejeme, vmícháme sušené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
Poté vmícháme zbylou mouku, špetku soli a necháme na teplém místě kynout 30 minut. Mezi tím si připravíme náplň, tvaroh smícháme s cukrem a smetanou. Když je těsto vykynuté, rozpálíme olej v pánvi či v či lívanečníku a smažíme jednotlivé lívanečky, poté je pomažeme tvarohem a podáváme se zmrzlinou a javorovým sirupem.