Časově náročný
1 porce
Uzenou krkovici dáme vcelku vařit do velkého hrnce s poklicí společně s pyramidkou koření na vývar. Asi po hodině až hodině a půl by mělo být maso měkké, vyndáme ho a vývar si necháme na omáčku.
Tu si připravíme následovně: na 1 lžíci másla krátce orestujeme hladkou mouku, zalijeme to 40 ml vývaru a vaříme asi 15 minut, vznikne uzená krémová omáčka. V jiném malém hrnci nebo pánvi na druhé lžíci másla krátce orestujeme nastrouhaný křen společně s lžíci octa a lžičkou cukru. Tuto směs nyní zamícháme do vroucí uzené omáčky, přilijeme smetanu a ještě asi 10 minut vaříme. Omáčku dle chuti dosolíme.
Plátky mandlí na pánvi na sucho krátce opražíme, když začnou hnědnout, vypneme sporák. Omáčku servírujeme posypanou plátky mandlí společně s uzenou krkovicí a bramborovými špalíčky.