Křehké koláčky s glazovanou šalotkou a parmazánem/pecorinem

Křehké koláčky s glazovanou šalotkou a parmazánem/pecorinem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Hladká pšeničná mouka (na těsto)
100 g Povolené máslo (na těsto)
65 g Bílý jogurt (na těsto)
1 ks Vejce (na těsto)
50 g Nastrouhaný parmazán nebo pecorino (na těsto)
1 balení Nasekané čerstvé bylinky dle chuti (na těsto)
4 g Sůl (na těsto)
5 g Čerstvě mletý pepř (na těsto)
280 g Šalotky (6-9 ks podle váhy)
200 ml Bílé nebo červené suché víno (na šalotky)
2 lžíce Bílý nebo třtinový cukr (na šalotky)
5 snítek Tymián nebo jiné bylinky (na šalotky)
1 lžíce Přepuštěné nebo klasické máslo (na šalotky)
1 špetka Sůl (na šalotky)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na šalotky)
100 g Parmazán nebo pecorino (na dokončení)
1 balení Čerstvé bylinky (na dokončení)
1 ks Vejce na potření (na dokončení)
1 špetka Vločková nebo hrubozrnná sůl (na dokončení)
1 špetka Čerstvě mletý pepř (na dokončení)

Postup přípravy

1. Krok

Všechny suroviny vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto.

2. Krok

Pokud robot nevlastníte - na pracovní ploše nejprve pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky. Dále přidejte sůl, pepř, bylinky, sýr, rozšlehané vejce, jogurt a vypracujte hladké nelepivé těsto.

3. Krok

Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 30 minut odpočinout v lednici - v mezičase si připravíte šalotky.

4. Krok

Šalotky zbavte slupek a rozřízněte podélně napůl. Pokud by byly příliš velké a silné, rozřízněte opět podélně na polovinu. Každá část by měla být vysoká asi 1 cm.

5. Krok

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo klasické máslo a šalotky z obou stran opečte dozlatova.

6. Krok

Poté přidejte do pánve snítku tymiánu, rovnoměrně šalotky zasypte cukrem a zalijte připraveným vínem.

7. Krok

Při střední teplotě nechte pánev probublávat, dokud se tekutina nezredukuje do podoby sirupu a šalotky lehce nezměknou - trvat by to mělo 5- max 10 minut (šalotky nesmí příliš změknout a "rozvařit se").

8. Krok

Pánev dejte stranou - ideálně na chladné místo - a nechte zcela vychladnout.

9. Krok

Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 7 - 8 cm , ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.

10. Krok

Každé kolečko pak potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte nastrouhaným sýrem.

11. Krok

Dále na vrstvu parmazánu/pecorina pokládejte glazované a vychladlé šalotky. Každý koláček pokapejte i troškou zredukovaného vína.

12. Krok

Nakonec seshora posypte parmazánem či pecorinem (může být nastrouhaný nebo v podobě hoblin), posypte na jemno nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

13. Krok

Pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 25 minut, dokud nebudou koláčky krásně zlatavé. Ihned můžete podávat teplé nebo i později studené.

14. TIP!

Pokud byste se rozhodli nevykrajovat kolečka, ale čtverečky - připravte si o něco více náplně. Koláčky můžete podávat také s dipem z bílého jogurtu či zakysané smetany. Pokud nechcete zůstat jen u vegetariánské verze koláčků, pak přidejte před pečením koláčku na šalotky na proužky nakrájenou a opraženou či syrovou slaninu nebo pancettu.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká pšeničná mouka (na těsto) (250 g)

Povolené máslo (na těsto) (100 g)

Bílý jogurt (na těsto) (65 g)

Vejce (na těsto) (1 ks)

Nastrouhaný parmazán nebo pecorino (na těsto) (50 g)

Nasekané čerstvé bylinky dle chuti (na těsto) (1balení)

Sůl (na těsto) (4 g)

Čerstvě mletý pepř (na těsto) (5 g)

Šalotky (6-9 ks podle váhy) (280 g)

Bílé nebo červené suché víno (na šalotky) (200 ml)

Bílý nebo třtinový cukr (na šalotky) (2 lžíce)

Tymián nebo jiné bylinky (na šalotky) (5snítek)

Přepuštěné nebo klasické máslo (na šalotky) (1 lžíce)

Sůl (na šalotky) (1špetka)

Čerstvě mletý pepř (na šalotky) (1špetka)

Parmazán nebo pecorino (na dokončení) (100 g)

Čerstvé bylinky (na dokončení) (1balení)

Vejce na potření (na dokončení) (1 ks)

Vločková nebo hrubozrnná sůl (na dokončení) (1špetka)

Čerstvě mletý pepř (na dokončení) (1špetka)