Do dvou hodin
1 porce
Všechny suroviny vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto.
Pokud robot nevlastníte - na pracovní ploše nejprve pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky. Dále přidejte sůl, pepř, bylinky, sýr, rozšlehané vejce, jogurt a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 30 minut odpočinout v lednici - v mezičase si připravíte šalotky.
Šalotky zbavte slupek a rozřízněte podélně napůl. Pokud by byly příliš velké a silné, rozřízněte opět podélně na polovinu. Každá část by měla být vysoká asi 1 cm.
Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo klasické máslo a šalotky z obou stran opečte dozlatova.
Poté přidejte do pánve snítku tymiánu, rovnoměrně šalotky zasypte cukrem a zalijte připraveným vínem.
Při střední teplotě nechte pánev probublávat, dokud se tekutina nezredukuje do podoby sirupu a šalotky lehce nezměknou - trvat by to mělo 5- max 10 minut (šalotky nesmí příliš změknout a "rozvařit se").
Pánev dejte stranou - ideálně na chladné místo - a nechte zcela vychladnout.
Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka o průměru cca 7 - 8 cm , ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Každé kolečko pak potřete rozšlehaným vejcem a lehce posypte nastrouhaným sýrem.
Dále na vrstvu parmazánu/pecorina pokládejte glazované a vychladlé šalotky. Každý koláček pokapejte i troškou zredukovaného vína.
Nakonec seshora posypte parmazánem či pecorinem (může být nastrouhaný nebo v podobě hoblin), posypte na jemno nasekanými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.
Pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 25 minut, dokud nebudou koláčky krásně zlatavé. Ihned můžete podávat teplé nebo i později studené.
Pokud byste se rozhodli nevykrajovat kolečka, ale čtverečky - připravte si o něco více náplně. Koláčky můžete podávat také s dipem z bílého jogurtu či zakysané smetany. Pokud nechcete zůstat jen u vegetariánské verze koláčků, pak přidejte před pečením koláčku na šalotky na proužky nakrájenou a opraženou či syrovou slaninu nebo pancettu.