Do hodinky
1 porce
Jedním z jídel, která buď nesnášíte, nebo se jich naopak nemůžete nabažit, je koprová omáčka. My ovšem věříme, že když se uvaří z těch nejkvalitnějších surovin, může nalákat i zapřisáhlého „antikoprovkáře“. Zkuste koupit výrobky s logy kvality, jakou jsou např. Klasa, Regionální potravina, a začněte kouzlit v kuchyni. Věděli jste navíc, že kopr může působit proti nadýmání a celkově zklidňovat trávení? A že má také antibakteriální účinky? Nejdůležitější ale je, abyste si na našem receptu pochutnali.
Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme hladkou mouku a zarestujeme. Zalijeme vlažným vývarem a provaříme alespoň 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, cukrem a převařeným octem. Přidáme smetanu a čerstvě nasekaný kopr.
Brambory nakrájíme na měsíčky, přidáme sůl, pepř, olej a dáme do trouby na 180 °C na cca 25 minut.
V rendlíku přivedeme vodu k varu a přidáme ocet. Naběračkou vytvoříme vír a doprostřed víru vložíme vyklepnuté vejce. Vejce vaříme 3 min a poté vyjmeme.
Zbylé stonky z čerstvého kopru můžete vyvařit a vývar přidat do koprové omáčky.
A pokud byste nesehnali čerstvý kopr, použijte sterilovaný, který přidejte do omáčky
i s nálevem. A ještě jedna rada od našeho pana kuchaře. Ocet do omáčky nejdříve převařte, zmírníte tím jeho výraznost a štiplavost.