Kávová roláda

Kávová roláda

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

4 ks Vejce
4 lžíce Cukr
4 lžíce Polohrubá mouka
1.5 lžíce Holandské kakao
2 lžíce Řepkový olej
0.25 lžička Kypřicí prášek
1 špetka Sůl
400 g Mascarpone (na krém)
100 g Smetana ke šlehání (na krém)
2 lžíce Moučkový cukr (na krém)
2 x Dvojité vychladlé espresso (na krém)

Postup přípravy

1. Krok

Troubu předehřejeme na 160 a menší plech vyložíme pečicím papírem. Začneme s přípravou těsta. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé, nadýchané a husté pěny. Když jsou vajíčka vyšlehaná, přidáme olej. Nyní opatrně stěrkou do vyšlehaných vajec postupně po jedné́ lžicí zapracujeme mouku smíchanou s kakaem, solí a kypřícím práškem. S těstem pracujeme opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky, směs mouky zapracováváme jen pouhým podebíráním těsta. Hladké a našlehané těsto nalijeme na připravený plech, uhladíme, a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 15-20 minut.

2. Krok

Když je těsto již kompletně propečené, vyndáme ho z trouby a ihned překlopíme lícem – vrchem těsta – na čistou utěrku a opatrně odlepíme pečící papír, ten by měl by jít odlepit velice snadno.  Horké těsto zarolujeme do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené́ a roláda tlustší́, a necháme zcela vychladnout. Když̌ je roláda již studená, vrhneme se na přípravu krému.

3. Krok

Šlehačku spolu s mascarpone vyšleháme do hladkého a hustého krému, poté přidáme moučkový cukr a vychladlé espresso a opět zašleháme. Studenou roládu rozvineme a kompletně promažeme krémem, nějaký krém si však necháme i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočíme stejným směrem, kterým byla roláda zatočena již předtím, ozdobíme krémem a můžeme podávat.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (4 ks)

Cukr (4 lžíce)

Polohrubá mouka (4 lžíce)

Holandské kakao (1.5 lžíce)

Řepkový olej (2 lžíce)

Kypřicí prášek (0.25lžička)

Sůl (1špetka)

Mascarpone (na krém) (400 g)

Smetana ke šlehání (na krém) (100 g)

Moučkový cukr (na krém) (2 lžíce)

Dvojité vychladlé espresso (na krém) (2x)