Dýňový koláč

Dýňový koláč

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

130 g Hladká mouka (těsto)
20 g Moučkový cukr (těsto)
120 g Máslo (těsto)
5 lžic Ledová voda (těsto)
1 špetka Sůl (těsto)
500 g Dýňové pyré (náplň)
100 g Moučkový cukr (náplň)
15 g Škrob (náplň)
300 g Smetana ke šlehání (náplň)
3 ks Vejce (náplň)
1 lžička Skořice (nápň)
1 špetka Muškátový oříšek (náplň)
0.5 lžička Mletý zázvor (náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Začneme s přípravou těsta. Z másla, cukru, mouky a soli vytvoříme v robotu či ručně drobenku. Poté přidáme 5 lžic ledové vody a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice.

2. Krok

Mezi tím si připravíme náplň. K dýňovému pyré přidáme smetanu, prošlehaná vajíčka, cukr, škrob a koření se špetkou soli. Mícháme, dokud se vše nespojí. Předehřejeme troubu na 180.

3. Krok

Těsto z lednice přesuneme na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme ho na tenké kolo lehce větší než naše forma. Poté do ní těsto opatrně přesuneme, uhladíme a okraje lehce stlačíme dolů, aby byly všude stejně vysoké. Nyní do těsta nalijeme náplň a přesuneme do trouby.

4. Krok

Pečeme 50 až 60 minut, dokud nejsou okraje těsta hnědé a koláčová náplň je již pevná či se jen lehce klepe uprostřed. Necháme zcela vychladnout, poté přesuneme do lednice alespoň na dvě hodiny. 

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (těsto) (130 g)

Moučkový cukr (těsto) (20 g)

Máslo (těsto) (120 g)

Ledová voda (těsto) (5lžic)

Sůl (těsto) (1špetka)

Dýňové pyré (náplň) (500 g)

Moučkový cukr (náplň) (100 g)

Škrob (náplň) (15 g)

Smetana ke šlehání (náplň) (300 g)

Vejce (náplň) (3 ks)

Skořice (nápň) (1lžička)

Muškátový oříšek (náplň) (1špetka)

Mletý zázvor (náplň) (0.5lžička)