Dýňové risotto

Dýňové risotto

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.5 ks Dýně hokaido
1 ks Šalotka
3 stroužky Česnek
200 g Rýže arborio
100 ml Bílé víno
1 litr Zeleninový vývar
3 větvičky Tymián
50 g Máslo
40 g Parmazán
1 lžička Med
1 ks Šťáva z citronu
2 lžíce Olivový olej
1 špetka Sůl
1 špetka Pepř

Postup přípravy

1. Krok

Troubu rozehřejte na 200°C. Dýni očistěte a zbavte semen. Polovinu množství dýně nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a pečte v rozpálené troubě do změknutí.

2. Krok

Zbytek dýně nakrájejte na kostičky cca 1 x 1 cm. Dýni opečte na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí. Šalotku i česnek nakrájejte na drobno a přidejte na pánev. Orestujte do sklovata.

3. Krok

Přidejte rýži, lehce zarestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby.

4. Krok

Upečenou dýni dejte do stolního mixéru a rozmixujte na pyré. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala.

5. Krok

Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte. Risotto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.

Nakupte potřebné ingredience

Dýně hokaido (0.5 ks)

Šalotka (1 ks)

Česnek (3 stroužky)

Rýže arborio (200 g)

Bílé víno (100 ml)

Zeleninový vývar (1litr)

Tymián (3větvičky)

Máslo (50 g)

Parmazán (40 g)

Med (1lžička)

Šťáva z citronu (1 ks)

Olivový olej (2 lžíce)

Sůl (1špetka)

Pepř (1špetka)