Do dvou hodin
1 porce
Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte s předstihem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo. Stáhněte stranou a nechte chvíli vychladnout. K čokoládě s máslem poté vmíchejte zakysanou smetanu a dále zapracujte i mléko - doporučuji pracovat s metličkou. V čisté větší nádobě šlehejte celá vejce, jakmile začnou pěnit a nabývat, postupně přisypávejte a zašlehejte cukr - výsledkem by měla být hustější lesklá pěna. K vaječné pěně dále zlehka a opatrně zapracujte čokoládovou směs - vzniknout by měla konzistence podobná čokoládové pěně. Nakonec do mísy prosejte mouku, kakao, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a opět opatrně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pracujte však zlehka, aby vejce co nejméně spadla. Těstem rovnoměrně naplňte formy na muffiny/cupcaky vyložené papírovými košíčky. Plňte zhruba do 2/3. Těsto vyjde na 14 cupcakes. Nejlépe se těsto dávkuje zmrzlinovou naběračku, cukrářským sáčkem anebo pomocí dvou lžic. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 20 - 25 minut, dokud není těsto upečené - ověřit si to můžete testem s vpichem špejlí. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě a poté přesuňte na mřížku, kde nechte základy na cupcakes zcela vychladnout.
Do středu každého cupcaku vydlabejte díru o průměru asi 1 - 1, 5 cm - s hloubkou do poloviny, max. 2/3 korpusu. (Pomoct vám může např. "nástroj" na vyřezávání jadřinců z jablek, ale lze kolečko vyříznout nožem nebo vydlabat malinkou lžičkou.) Na vodní lázni rozpusťte společně čokoládu, smetanu a máslo. Pokud zvolíte čerstvé maliny, větší kusy rozkrojte napůl a kousek maliny vždy vložte do středu vydlaných cupcaků. Pokud sáhnete po mrazem sušených malinách, rovnou je rozdrolte do rozpuštěné čokolády a promíchejte. Otvor v každém korpusu zaplňte připravenou směsí čokolády a nechte zatuhnout.
(lze nahradit kvalitní bezsemínkovou či propasírovanou malinovou marmeládou nebo omáčkou)
Maliny vložte do středního hrnce a pomalu nechte rozpustit při nižší až střední teplotě - nepřidávejte vodu, jelikož ovoce ji samo o sobě pustí poměrně velké množství. Poté k malinám přidejte 50 g cukru a nechte při vyšší teplotě krátce svařit. Maliny dále rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko - kousky zrníček v krému nejsou žádoucí. Propasírovaný malinový rozvar vraťte zpět do hrnce, přidejte 20 g cukru a 1 - 2 lžičky agaru či želatiny (řiďte se hustostí vaší směsi, která se může lišit - nesmí být příliš tekutá, jelikož by krém tekl, ale ani nechceme vytvořit želé) a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Pozor, směs nesmí vařit. Nechte za občasného promíchání zcela vychladnout.
Mascaspone krátce prošlehejte. Smetanu vyšlehejte zvlášť do podoby tuhé šlehačky a zašlehejte ji k mascarpone. Pokud zvolíte 40% smetanu, můžete ji postupně zašlehávat i přímo do mascarpone. Dále zapracujte malinový rozvar či marmeládu a dochuťte cukrem dle potřeby, citrónovou šťávou a vanilkou.
Korpusy na cupcakes naplněné čokoládou s malinami zdobte malinovým krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Dozdobit můžete čerstvými nebo mrazem sušenými malinami a rozpuštěnou čokoládou.
Pokud vám mascarpone nebo samotný krém měl tendenci téct a byl příliš řídký, může to být nevhodným druhem mascarpone, kdy se liší výrobce od výrobce. Vybírejte si tedy vámi ověřené značky, u kterých máte jistotu, že fungují. Pokud by se vám přesto dostalo do rukou mascarpone, které má tendenci "pouštět vodu", určitě jej nešlehejte, ale pouze ručně vymíchejte. Dalším tipem, který může řidšímu krému pomoct, je delší pobyt a zachlazení ve lednici.