Do dvou hodin
1 porce
Jednu třetinu oloupaných brambor nastrouháme na hrubém struhadle. Zbylé dvě třetiny brambor nastrouháme najemno. Z brambor důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme prolisovaný česnek, vejce, mléko, 120 g hladké mouky, majoránku, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. V pánvi rozehřejeme sádlo a jednotlivé bramboráky smažíme do zlatova.
Bílé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme najemno. Zelí promícháme s nastrouhaným křenem, 50 g nakrájené cibule, octem, solí, pepřem, cukrem a necháme odležet.
Zbylou oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, obalíme ve zbytku hladké mouky a usmažíme na sádle do zlatova.
Slupky z brambor je škoda vyhazovat. Po důkladném umytí a zbavení nečistot je můžeme usmažit na oleji a máme bramborové lupínky. Pokud volíme zdravější variantu, připravíme lupínky v troubě. Po osmažení či upečení lupínky osolíme a okořeníme dle chuti.