Do hodinky
1 porce
Začneme s přípravou kvásku. Mléko lehce ohřejeme. V hrnečku smícháme lžíci špaldové mouky, cukr a droždí. Přilijeme teplé mléko, zamícháme a necháme kvásek vzejít 15 minut.
Když je kvásek aktivní, smícháme ho s moukami, solí, zbytkem mléka a s olejem. Vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Nyní ho přesuneme do mísy, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Když je těsto nakynuté, rozválíme ho do kola na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku cca 3-4 mm. Kolo poté rozkrájíme na 8 trojúhelníků a každý z nich zatočíme do rohlíčku. Přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je vykynout dalších 30 minut.
Poté je mašlovačkou potřeme mlékem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180 cca 25 minut či do zlatohněda. Poté necháme lehce vychladnout a můžeme podávat.