Žitné rohlíčky

Žitné rohlíčky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Postup přípravy

1. Krok

Začneme s přípravou kvásku. Mléko lehce ohřejeme. V hrnečku smícháme lžíci špaldové mouky, cukr a droždí. Přilijeme teplé mléko, zamícháme a necháme kvásek vzejít 15 minut.

2. Krok

Když je kvásek aktivní, smícháme ho s moukami, solí, zbytkem mléka a s olejem. Vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Nyní ho přesuneme do mísy, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

3. Krok

Když je těsto nakynuté, rozválíme ho do kola na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku cca 3-4 mm. Kolo poté rozkrájíme na 8 trojúhelníků a každý z nich zatočíme do rohlíčku. Přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je vykynout dalších 30 minut.

4. Krok

Poté je mašlovačkou potřeme mlékem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180 cca 25 minut či do zlatohněda. Poté necháme lehce vychladnout a můžeme podávat.

Ingredience

170 g Mléko
100 g Špaldová mouka
150 g Žitná mouka
2 lžíce Olej
1 lžíce Krupicový cukr
1 balení Sušené droždí
0.5 lžička Sůl
1 lžička Mletý kmín
2 lžíce Mléko (na potření)
1 balení Celý kmín (na posypání)

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo