Žitné rohlíčky

Žitné rohlíčky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

170 g Mléko
100 g Špaldová mouka
150 g Žitná mouka
2 lžíce Olej
1 lžíce Krupicový cukr
1 balení Sušené droždí
0.5 lžička Sůl
1 lžička Mletý kmín
2 lžíce Mléko (na potření)
1 špetka Hrubozrnná sůl (na posypání)
1 balení Celý kmín (na posypání)

Postup přípravy

1. Krok

Začneme s přípravou kvásku. Mléko lehce ohřejeme. V hrnečku smícháme lžíci špaldové mouky, cukr a droždí. Přilijeme teplé mléko, zamícháme a necháme kvásek vzejít 15 minut.

2. Krok

Když je kvásek aktivní, smícháme ho s moukami, solí, zbytkem mléka a s olejem. Vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Nyní ho přesuneme do mísy, přikryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

3. Krok

Když je těsto nakynuté, rozválíme ho do kola na lehce pomoučněné pracovní ploše na tloušťku cca 3-4 mm. Kolo poté rozkrájíme na 8 trojúhelníků a každý z nich zatočíme do rohlíčku. Přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je vykynout dalších 30 minut.

4. Krok

Poté je mašlovačkou potřeme mlékem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem a pečeme v předehřáté troubě na 180 cca 25 minut či do zlatohněda. Poté necháme lehce vychladnout a můžeme podávat.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (170 g)

Špaldová mouka (100 g)

Žitná mouka (150 g)

Olej (2 lžíce)

Krupicový cukr (1 lžíce)

Sušené droždí (1balení)

Sůl (0.5lžička)

Mletý kmín (1lžička)

Mléko (na potření) (2 lžíce)

Hrubozrnná sůl (na posypání) (1špetka)

Celý kmín (na posypání) (1balení)