Do půl hodinky
1 porce
Předehřejeme si troubu na 170°C. Plech si vyložíme papírem. Na něj rozprostřeme 60 g loupaných mandlí a dáme do trouby cca na 6-7 minut. V půlce času mandle obrátíme. Mandle lehce zhnědnou.
Připravíme si velkou pánev. Nakrájíme si nadrobno 1 červenou cibuli. Tu orestujeme na 1 lžíci ghee másla. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme 3 stroužky rozdrceného česneku, 1/4 lžičky soli a špetku čerstvě namletého pepře. Restujeme ještě další 2-4 minutky, dokud není zelenina krásně měkká. Hotovou cibuli s česnekem přendáme do mističky stranou.
Na stejnou pánev přidáme další 3 lžíce ghee másla a na nich orestujeme rozčtvrcené žampióny. Restujeme cca 4 minuty. Žampióny už by měly po okrajích lehce hnědnout. Nyní přidáme 1/2 lžičky soli a špetku čerstvě namletého pepře. Restujeme následně ještě 1 minutu. Žampióny by neměly syrové, ale zároveň příliš měkké. Na závěr přidáme orestovanou cibulku s česnekem, promícháme, aby se chutě propojily. Nyní přidáme 1 lžíci červeného vína, opět zamícháme a necháme absorbovat tekutinu. Přesuneme z plotýnky stranou a necháme vychladnout.
Ve food procesoru si rozmixujeme nahrubo opražené mandle.
Na malé pánvi si rozpustíme na mírném ohni 2 lžíce másla, k němu přimícháme 1 lžíci balsamica a ½ lžíce jablečného octu. Mícháním připravíme krémový dresink, který rovnou přilijeme do food procesoru/mixéru spolu s orestovanými žampiony a zeleninou.
Na závěr přidáme ještě malinkou špetku kajenského pepře a strouhaného muškátového oříšku. Pomazánku mixujeme úplně dohladka nebo pouze krátce nahrubo. Každá varianta chutná jinak.