Velikonoční mrkvová roláda

Velikonoční mrkvová roláda

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

4 ks Vejce od slepic z volného chovu (na těsto)
90 g Cukr krupice nebo třtinový cukr (na těsto)
15 g Rostlinný olej na těsto (ideálně řepkový, popř. lze použít rozpuštěné a vychladlé máslo)
50 g Mleté vlašské ořechy (na těsto)
100 g Hladké pšeničná mouka (na těsto)
100 g Najemno nastrouhané a zlehka vymačkané mrkve (na těsto)
2 lžíce Mletá skořice (na těsto)
1 lžička Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na těsto)
0.5 lžička Prášek na pečení (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
250 g Odtučněný nebo polotučný tvaroh (na krém)
250 g Mascarpone (na krém)
240 g Krémový sýr typu Philadaphia (na krém)
80 g Moučkový cukr (na krém)
1 ks Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu (na krém)
2 lžíce Citronová šťáva (na krém)
1 lžička Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na krém)
50 g Rozinky (na krém)
1 balení Rum (na krém)

Postup přípravy

1. Postup na těsto

  1. Vejce vyndejte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Společně promíchejte prosetou hladkou mouku, najemno namleté vlašské ořechy, skořici, mletou vanilku, prášek na pečení a sůl.
  3. Vejce šlehejte do nadýchané světlé pěny - jakmile začnou vejce nabývat, po lžicích postupně zašlehejte cukr. Výsledek by měla být lesklá hustá a nadýchaná pěna.
  4. Do vaječné pěny zlehka vmíchejte směs suchých ingrediencí. Dále přidejte i najemno nastrouhanou mrkev, kterou jedním zmáčknutím v rukou zbavte před přidáním do těsta přebytečné vody.
  5. Plech vyložte pečicím papírem, který důkladně vymažte rostlinným olejem, popř. máslem. Na něj rovnoměrně rozprostřete do tenčí vrstvy mrkvové těsto. Pečte na 180 °C, asi 7–10 minut. Zásadní je, aby se těsto na roládu nepřepeklo, pak by mohlo praskat. Vytáhněte jej jakmile je lehce růžové.
  6. Ihned po vytažení plechu z trouby z něj opatrně sesuňte pečicí papír s upečeným těstem - pracujte opatrně, ať těsto nepotrháte. Korpusový plát posypte moučkovým cukrem a přiložte přiložte další pečicí papír nebo utěrku a těsto opatrně srolujte do podoby rolády.  Těsto nechte takto zarolované vychladnout – při pokojové teplotě nebo venku za oknem. Chladnutí však kontrolujte a jakmile je těsto studené, přejděte k plnění. Pokud jej takto necháte např. přes noc, opět je možné že těsto praskne, jelikož ztratí část své pružnosti.

2. Postup na náplň

  1. Pokud jste milovníci rozinek v dezertech, předem si jich namočte 50 g v dostatečném množství rumu. Pokud rozinky chcete vynechat, připravte si do krému jen samotný rum.
  2. Ve větší míse promíchejte tvaroh, mascarpone (pokud zvolíte smetanovou verzi náplně do rolády) a smetanový sýr.
  3. Ochuťte cukrem, citronovou kůrou, šťávou a vanilkou.
  4. Dále do krému vmíchejte cca 3-5 lžic rumu (z rozinek). Množství rumu zvolte dle aktuální konzistence krému, chceme v něm rum cítit, ale nesmí být příliš tekutý. Z hotového krému si odložte stranou 5 - 6 lžic, které použijete na potření rolády seshora. Poté vmíchejte i samotné rozinky do krému, který přijde dovnitř rolády.
  5. Jakmile korpus na roládu vychladne, opatrně jej rozmotejte, odstraňte pečicí papíry a upečené těsto potřete připraveným krémem.
  6. Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není příliš utažená (krém by se vytlačil stranami), ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému). Roládu potřete krémem i vnější části. Takto dejte dezert alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté jej můžete dozdobit jedlými květy, velikonočními cukrovinkami nebo třeba ořechy.

TIP: Roládu je možné seshora i pouze zasypat moučkovým cukrem.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce od slepic z volného chovu (na těsto) (4 ks)

Cukr krupice nebo třtinový cukr (na těsto) (90 g)

Rostlinný olej na těsto (ideálně řepkový, popř. lze použít rozpuštěné a vychladlé máslo) (15 g)

Mleté vlašské ořechy (na těsto) (50 g)

Hladké pšeničná mouka (na těsto) (100 g)

Najemno nastrouhané a zlehka vymačkané mrkve (na těsto) (100 g)

Mletá skořice (na těsto) (2 lžíce)

Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na těsto) (1lžička)

Prášek na pečení (na těsto) (0.5lžička)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Odtučněný nebo polotučný tvaroh (na krém) (250 g)

Mascarpone (na krém) (250 g)

Krémový sýr typu Philadaphia (na krém) (240 g)

Moučkový cukr (na krém) (80 g)

Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu (na krém) (1 ks)

Citronová šťáva (na krém) (2 lžíce)

Mletá vanilka nebo vanilkový extrakt (na krém) (1lžička)

Rozinky (na krém) (50 g)

Rum (na krém) (1balení)