Veganské jidášky

Veganské jidášky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 ml Berief Bio Ovesné mléko Natur 1l
500 g Mlynářova mouka pšeničná polohrubá 1kg
3 g Bonitas Himalájská růžová sůl jemná 500g
30 g Dr. Oetker Droždí 7g
3 lžíce Bonitas Bio Kokosový cukr 250g
3 lžíce Efko Jablečné pyré 700g
6 lžíce Flower Gold Slunečnicový olej 1
3 g Vitana Citrónová kůra mletá 13g
3 lžíce Country Life Bio Vlašské ořechy (cca 100g)
1 lžíce Božkov Originál (37,5%) 0,5l

Postup přípravy

1. Začneme kváskem

Ohřejeme mléko v hrnci. Ve větší míse si připravíme mouku, sůl a doprostřed uděláme důlek. Do něho nasypeme droždí. Zasypeme to cukrem a zalijeme asi 200 ml teplého mléka. Pořádně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

2. Necháme vykynout

Asi po 10 minutách přidáme do těsta olej, jablečné pyré, citrónovou kůru, mleté ořechy a zbytek mléka (lžíci si nechte ještě na potírání). Těsto rukama zpracujeme, zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout 40 minut na teplém místě. Klidně na topení.

3. Buďte kreativní

Z těsta rozvalujeme „hady“ a pleteme jidášky. Uzly, esíčka, copy.

4. Smícháme mléko a rum

Upletené jidášky dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut nakynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 220°. Potřeme jidášky směsí mléka a rumu.

5. Pečeme dozlatova

Pečeme dozlatova, já jsem je pekla kolem 10 minut, ale záleží na troubě.

6. Dosladíme medem

Jidášky nejsou sladké, jedí se polité agávovým sirupem, nebo pomazané medem.

Nakupte potřebné ingredience

Berief Bio Ovesné mléko Natur 1l (250 ml)

Mlynářova mouka pšeničná polohrubá 1kg (500 g)

Bonitas Himalájská růžová sůl jemná 500g (3 g)

Dr. Oetker Droždí 7g (30 g)

Bonitas Bio Kokosový cukr 250g (3 lžíce)

Efko Jablečné pyré 700g (3 lžíce)

Flower Gold Slunečnicový olej 1 (6 lžíce)

Vitana Citrónová kůra mletá 13g (3 g)

Country Life Bio Vlašské ořechy (cca 100g) (3 lžíce)

Božkov Originál (37,5%) 0,5l (1 lžíce)