Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 kg Vepřová plec
1 litr Jablečný mošt
250 ml Jablečný cider
8 snítek Tymián
3 stroužky Česnek
15 ks Kuličky celého pepře
10 ks Kuličky nového koření
30 g Sůl
1 balení Petržel na posypání
1 kg Brambory (noky)
300 g Krupice (noky)
3 ks Vejce (noky)
1 balení Máslo (noky)
5 g Sůl (noky)

Postup přípravy

1. Krok

Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.

2. Krok

Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.

3. Krok

Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 45 hodin. Během pečení maso občas otočíme.

4. Krok

Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.

5. Krok

Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.

6. Krok

Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače.

7. Krok

Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.

8. Krok

Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.

9. Krok

Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

10. TIP!

Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obaluV zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).

Nakupte potřebné ingredience

Vepřová plec (1 kg)

Jablečný mošt (1litr)

Jablečný cider (250 ml)

Tymián (8snítek)

Česnek (3 stroužky)

Kuličky celého pepře (15 ks)

Kuličky nového koření (10 ks)

Sůl (30 g)

Petržel na posypání (1balení)

Brambory (noky) (1 kg)

Krupice (noky) (300 g)

Vejce (noky) (3 ks)

Máslo (noky) (1balení)

Sůl (noky) (5 g)