Do půl hodinky
1 porce
Ve vroucí a dobře osolené vodě uvařte těstoviny tak akorát na skus, nesmí být rozvařené.
Na větší pánvi rozpusťte lžíci másla a lehce na něm zarestujte na drobno nakrájenou šalotku a česnek
Ideální je použít několik různých druhů rajčat, hlavně použijte rajčata dobře zralá a plná chuti. Rajčata dobře omyjte, větší kusy nakrájejte na čtvrtiny, střední na poloviny a cherry rajčata můžete použít celá. Takto je přidejte na pánev a orestujte. Část z nich rozmáčkněte vidličkou, aby pustily šťávu. Restujte zhruba 5 - 10 minut, šťáva z rajčat vám vytvoří základ omáčky.
K rajčatům na pánev přidejte polovinu naběračky vody z těstovin. Je v nich škrob, který omáčku pěkně zahustí. Přidejte strouhaný parmazán, osolte, opepřete, a pokud nejsou rajčata dost výrazná, použijte i špetku třtinového cukru.
Stáhněte z plamene a přímo na pánev k rajčatům přidejte uvařené tagliatelle. Dobře promíchejte, aby se každý kousek těstovin dochutil omáčkou z rajčat. Čerstvou bazalku nakrájejte na tenké proužky a přidejte k těstovinám. Promíchejte a můžete podávat.