Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 balení Chlazená či mražená husa bez drobů
5 g Sůl (na husu)
1 balení Pepř (na husu)
2 ks Kyselejší jablka (na husu)
1 ks Hlávka červeného zelí
1 lžíce Sádlo (na zelí)
1 lžička Celý kmín (na zelí)
1 lžíce Hladká mouka (na zelí)
2 lžíce Brusinková marmeláda (na zelí)
50 ml Ocet (na zelí)
1 špetka Cukr (na zelí)
1 špetka Sůl (na zelí)

Postup přípravy

1. Krok

Celou husu den předem důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran ji osolte a okmínujte, do dutiny husy dejte na osminky nakrájené jablka. Takto připravenou kachnu v pekáči přiklopte a nechte přes noc odpočívat v lednici.

2. Krok

Pokud chcete upečenou husu k obědu, je třeba si trochu přivstat. Brzy ráno ji přikrytou dejte péct do horkovzdušné trouby na 125 stupňů. Takto zvolna ji stále přiklopenou pečte cca 4 a půl hodiny.

3. Krok

Husa dokonale změkne a vypeče se z ní množství sádla. Po této době ji odklopte a přendejte jen trošku podlitou sádlem do jiného pekáče a na posledních cca 30 minut ji dopečte dozlatova při 180 stupních.

4. Krok

Červené zelí nasekejte na jemné proužky a ty dejte do velkého, ideálně litinového hrnce. Zelí podlijte troškou vody, přidejte k němu lžíci sádla (můžete klidně použít i vypečené sádlo z kachny), osolte ho a okmínujte. Hrnec přiklopte a zelí duste doměkka asi 20 – 30 minut. Změklé zelí zaprašte hladkou moukou a zamíchejte. Nakonec zelí ochuťte brusinkami, troškou octu, solí a případně trochou cukru.

5. Krok

Upečenou husu servírujte se červeným zelím a nakrájenými knedlíky. Každou porci lehce přelijte vypečeným omastkem.

Nakupte potřebné ingredience

Chlazená či mražená husa bez drobů (1balení)

Sůl (na husu) (5 g)

Pepř (na husu) (1balení)

Kyselejší jablka (na husu) (2 ks)

Hlávka červeného zelí (1 ks)

Sádlo (na zelí) (1 lžíce)

Celý kmín (na zelí) (1lžička)

Hladká mouka (na zelí) (1 lžíce)

Brusinková marmeláda (na zelí) (2 lžíce)

Ocet (na zelí) (50 ml)

Cukr (na zelí) (1špetka)

Sůl (na zelí) (1špetka)