Časově náročný
1 porce
Celou husu den předem důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran ji osolte a okmínujte, do dutiny husy dejte na osminky nakrájené jablka. Takto připravenou kachnu v pekáči přiklopte a nechte přes noc odpočívat v lednici.
Pokud chcete upečenou husu k obědu, je třeba si trochu přivstat. Brzy ráno ji přikrytou dejte péct do horkovzdušné trouby na 125 stupňů. Takto zvolna ji stále přiklopenou pečte cca 4 a půl hodiny.
Husa dokonale změkne a vypeče se z ní množství sádla. Po této době ji odklopte a přendejte jen trošku podlitou sádlem do jiného pekáče a na posledních cca 30 minut ji dopečte dozlatova při 180 stupních.
Červené zelí nasekejte na jemné proužky a ty dejte do velkého, ideálně litinového hrnce. Zelí podlijte troškou vody, přidejte k němu lžíci sádla (můžete klidně použít i vypečené sádlo z kachny), osolte ho a okmínujte. Hrnec přiklopte a zelí duste doměkka asi 20 – 30 minut. Změklé zelí zaprašte hladkou moukou a zamíchejte. Nakonec zelí ochuťte brusinkami, troškou octu, solí a případně trochou cukru.
Upečenou husu servírujte se červeným zelím a nakrájenými knedlíky. Každou porci lehce přelijte vypečeným omastkem.