0
K pokladně

Šafránové rizoto

Šafránové rizoto

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.35 ml 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
200 g 200 g másla
2 ks 2-3 šalotky
3 g špetka šafránu
0.4 g 400 g rýže
150 ml 150 ml bílého vína
2 ks bazalka na ozdobu
0.08 g parmezán na ozdobu

Postup přípravy

1. Připravte si vývar a šalotku

Připravte si buď zeleninový nebo drůbeží vývar a nechte ho vřít. V hluboké pánvi rozpusťte 80 gramů másla a osmažte na něm nakrájenou šalotku. Pak do ní vmíchejte šafrán.

2. Vařte rizoto na víně

Přidejte na pánev rýži a důkladně ji obalte ve směsi. Vše podlijte vínem, promíchejte a počkejte, dokud se víno neodpaří. Teď postupně přidávejte vývar. Nalijte do pánve naběračku vývaru, počkejte, až rýže pojme skoro všechnu tekutinu, a pak proces opakujte, dokud rýže nebude připravená.

3. Přidejte máslo a ozdobte

Ve chvíli, kdy rýže bude al dente (to znamená, že už není tvrdá, ale ani není uvařená úplně do měkka), odstavte pánev z plotny a vmíchejte do pokrmu 120 g studeného másla. Rizoto rozdělte do misek a ozdobte bazalkou.

4. Posypejte parmezánem

Tip : Šafránové rizoto můžete dále ochutit nastrouhaným italským parmezánem. Hezký dojem udělá, když parmezán nakrájíte na hobliny a rizoto s ním posypete.

Nakupte potřebné ingredience

700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru (0.35 ml)

200 g másla (200 g)

2-3 šalotky (2 ks)

špetka šafránu (3 g)

400 g rýže (0.4 g)

150 ml bílého vína (150 ml)

bazalka na ozdobu (2 ks)

parmezán na ozdobu (0.08 g)