Do půl hodinky
1 porce
Troubu si rozehřejeme na 180°C. Červenou řepu si oloupeme a nakrájíme na kostičky, ideálně 1x1 cm. Do zapékací mísy vložíme pečící papír, na který dáme nakrájenou řepu spolu s rozmarýnem a necháme péct v troubě přibližně 20 minut do změknutí.
Mezitím si uvaříme 100g quinoi podle návodu výrobce. Většinou to bývá na 1 díl quinoa 2 díly vody.
V misce si vytvoříme jednoduchou zálivku z 8 lžic olivového oleje, lžičky medu a šťávy z poloviny citrónu. Nezapomeneme osolit a opepřit.
Uvařenou quinou a upečenou řepu smícháme dohromady a dochutíme polovinou zálivky. V misce si uděláme salát z lístků mladého polníčku, oloupaného pomeranče a fety. Ten dochutíme zbytkem zálivky, aby se dostala ke každému kousku.
Na talíř pak přijde nejdříve quinoa s červenou řepou a nahoru salát. To vše posypeme rozsekanými vlašskými ořechy a zakápneme kvalitním olivovým olejem.