Do hodinky
1 porce
Začneme s přípravou těsta. Z másla, mouky a soli vytvoříme v robotu či ručně drobenku. Poté přidáme 5 lžic ledové vody a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice.
Mezi tím si připravíme náplň. Slaninu nakrájíme na malé kousky a na kapce oleje ji pomalu osmažíme. Když je slanina již vysmažená, přidáme cibule pokrájené na půlkolečka a necháme je zesklovatět. Poté přidáme jedno na jemnou pokrájené a oloupané jablko a smažíme vše společně další tři minuty.
Troubu předehřejeme na 180 a koláčovou či dortovou formu vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme smetanu s rozšlehanými vajíčky a nahrubo nastrouhaným čedarem, poté vmícháme směs cibule, slaniny a jablka. Osolíme, opepříme a dáme prozatím stranou.
Na lehce pomoučněném povrchu rozválíme těsto na tenké kolo. To poté přesuneme do koláčové formy, prsty uhladíme a okraje těsta stlačíme do jedné roviny – měly by být alespoň 3 cm vysoké. Do těsta nalijeme připravenou náplň a pečeme v předehřáté troubě 40 minut. Poté necháme vychladnout a můžeme podávat.