Perník

Perník

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

300 g Hladká mouka
90 g Krupicový cukr
2 ks Vejce
90 g Řepkový olej
250 g Mléko
50 g Povidla
35 g Med
1 lžíce Kakao
1 lžíce Perníkové koření
1.5 lžička Kypřící prášek
1 špetka Sůl
100 g Hořká čokoláda (na polevu)
80 g Smetana ke šlehání (na polevu)
2 lžíce Strouhaný kokos (na polevu)

Postup přípravy

1. Krok

Předehřejeme troubu na 170 stupňů a pekáček o rozměru cca 30x20 cm vyložíme pečicím papírem. V jedné míse smícháme sypké suroviny – mouku, cukr, kakao, koření, kypřicí prášek a sůl. Ve velké sklenici smícháme mléko, olej, žloutky, povidla a med. Obě složky smícháme dohromady a vymícháme husté těsto. Ve vedlejší míse vyšleháme tuhý sníh, ten poté nadvakrát zapracujeme do těsta.

2. Krok

Našlehané husté těsto přelijeme do připraveného pekáčku a vložíme do rozpálené trouby na cca 35-40 minut, poté necháme vychladnout ve formě.

3. Krok

Když je perník již studený, připravíme si polevu. Čokoládu si pokrájíme na malé kousky a nasypeme do misky. Smetanu zahřejeme, jakmile se objeví první bublinky, stáhneme z plotny a nalijeme přes nasekanou čokoládu. Necháme odstát cca 3 minuty, čokoláda se vlivem horké smetany rozpustí. Polevu začneme míchat a mícháme do té doby, než nám nevznikne hladká čokoládová omáčka. Přesuneme ji na 10 minut do lednice.

4. Krok

Perník pomažeme připravenou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout v lednici.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (300 g)

Krupicový cukr (90 g)

Vejce (2 ks)

Řepkový olej (90 g)

Mléko (250 g)

Povidla (50 g)

Med (35 g)

Kakao (1 lžíce)

Perníkové koření (1 lžíce)

Kypřící prášek (1.5lžička)

Sůl (1špetka)

Hořká čokoláda (na polevu) (100 g)

Smetana ke šlehání (na polevu) (80 g)

Strouhaný kokos (na polevu) (2 lžíce)