Perník

Perník

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Postup přípravy

1. Krok

Předehřejeme troubu na 170 stupňů a pekáček o rozměru cca 30x20 cm vyložíme pečicím papírem. V jedné míse smícháme sypké suroviny – mouku, cukr, kakao, koření, kypřicí prášek a sůl. Ve velké sklenici smícháme mléko, olej, žloutky, povidla a med. Obě složky smícháme dohromady a vymícháme husté těsto. Ve vedlejší míse vyšleháme tuhý sníh, ten poté nadvakrát zapracujeme do těsta.

2. Krok

Našlehané husté těsto přelijeme do připraveného pekáčku a vložíme do rozpálené trouby na cca 35-40 minut, poté necháme vychladnout ve formě.

3. Krok

Když je perník již studený, připravíme si polevu. Čokoládu si pokrájíme na malé kousky a nasypeme do misky. Smetanu zahřejeme, jakmile se objeví první bublinky, stáhneme z plotny a nalijeme přes nasekanou čokoládu. Necháme odstát cca 3 minuty, čokoláda se vlivem horké smetany rozpustí. Polevu začneme míchat a mícháme do té doby, než nám nevznikne hladká čokoládová omáčka. Přesuneme ji na 10 minut do lednice.

4. Krok

Perník pomažeme připravenou polevou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout v lednici.

Ingredience

300 g Hladká mouka
90 g Krupicový cukr
2 ks Vejce
90 g Řepkový olej
250 g Mléko
50 g Povidla
35 g Med
1 lžíce Kakao
1 lžíce Perníkové koření
1.5 lžička Kypřící prášek
1 špetka Sůl
2 lžíce Strouhaný kokos (na polevu)