Do hodinky
1 porce
Do větší mísy prosejte mouku s 60 g cukru. K nim pak přidejte perníkové koření, prášek do pečiva a 1 vejce. Zvlášť v hrnci nechte rozpustit máslo a med, nechte trochu zchladnout a vlejte do směsi. Vše promíchejte. Udělejte vláčné těsto, které nechejte přes noc v lednici odpočinout. Podle chuti můžete přidat 1-2 lžice rumu.
Druhý den vyválejte těsto, ze kterého vykrojte různé tvary. Pokládejte je na plech, který si vyložte papírem na pečení. Vše potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova.
Po vychladnutí vánoční perníčky nazdobte polevou, kterou připravíte vymícháním 1 bílku se zbylým cukrem do hladké hmoty. Můžeme do ní přidat i pár kapek citronové šťávy.
Vánoční perníčky podle tohoto receptu jsou po upečení hned měkké, takže se nemusí péct dlouho dopředu. Když je dobře uskladníte, vydrží velmi dlouho.