Pečené vepřové ocásky Authentic se špenátem a chlupatými knedlíky

Pečené vepřové ocásky Authentic se špenátem a chlupatými knedlíky

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 balení Vepřové ocásky Authentic
1 ks Velká cibule (na maso)
1 lžíce Celý kmín (na maso)
2 snítky Čerstvý rozmarýn (na maso)
1 ks Jablko (na maso, ale nemusí být)
1 lžička Sádlo (na maso)
400 g Mražený sekaný špenát
1 lžíce Máslo (na špenát)
100 ml Smetana (na špenát)
1 lžička Hladká mouka (na špenát)
1 palice Česnek (1 palice na maso, 1 stroužek na špenát)
300 g Vařené brambory typu C ve slupce (na knedlíky)
600 g Syrové brambory typu C (na knedlíky)
1 ks Vejce (na knedlíky)
300 g Hrubá mouka (na knedlíky)
1 špetka Sůl

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si dejte péct maso. Dno litinového hrnce nebo pekáče vymažte sádlem. Na měsíčky nasekejte cibuli a dejte ji do hrnce, přidejte na osminky nakrájené jablko a na polovinu rozříznutou palici česneku. Maso omyjte, osušte a vrstvu tuku nakrojte do mřížky. Důkladně ho osolte, dejte ho hrnce na cibuli, posypte kmínem, přidejte rozmarýn a přiklopte poklicí. Maso dejte péct do horkovzdušné trouby na 170 stupňů na cca 100 - 120 minut, dokud zcela nezměkne. Během pečené ho přelévejte výpekem.

2. Krok

Během pečení masa si připravte chlupaté knedlíky. 300 g brambor dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela zchladnout. 600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody. Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim uvařené brambory, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte před drtič brambor. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs. Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou “chlupatost”). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty.

3. Krok

Špenát si připravte následovně (je ideální, když ho necháte předem trochu rozmrazit): v hrnci na másle zpěňte na plátky nasekaný česnek. Přidejte k němu rozmražený špenát a pod pokličkou ho duste na mírném ohni asi 5 minut. Smetanu rozmíchejte s hladkou moukou a vlijte ji do špenátové směsi. Znovu společně provařte, a nakonec špenát osolte dle chuti.

Nakupte potřebné ingredience

Vepřové ocásky Authentic (2balení)

Velká cibule (na maso) (1 ks)

Celý kmín (na maso) (1 lžíce)

Čerstvý rozmarýn (na maso) (2snítky)

Jablko (na maso, ale nemusí být) (1 ks)

Sádlo (na maso) (1lžička)

Mražený sekaný špenát (400 g)

Máslo (na špenát) (1 lžíce)

Smetana (na špenát) (100 ml)

Hladká mouka (na špenát) (1lžička)

Česnek (1 palice na maso, 1 stroužek na špenát) (1palice)

Vařené brambory typu C ve slupce (na knedlíky) (300 g)

Syrové brambory typu C (na knedlíky) (600 g)

Vejce (na knedlíky) (1 ks)

Hrubá mouka (na knedlíky) (300 g)

Sůl (1špetka)